2min

Tags in dit artikel

,

Google is bezig een contactlens te ontwikkelen die het mogelijk maakt voor diabetici om hun bloedsuikerspiegel te testen. De lens heeft de mogelijkheid om de waarde van de bloedsuikerspiegel op te maken, door middel van het traanvocht.

Diabetes is de snelstgroeiende ziekte op aarde. Belangrijke reden hiervoor is dat overgewicht een steeds groter probleem wordt. Volgens Google heeft één op de negentien mensen wereldwijd diabetes. Wanneer de bloedsuikerwaarde van een diabetici te hoog of te laag is, kan dit zorgen voor schade aan de ogen, nieren of het hart. Om ervoor te zorgen dat de waarde niet te hoog of laag wordt, moeten diabetespatiënten met een naald in hun vinger prikken om vervolgens het bloed te testen met behulp van een speciaal apparaatje.

In de toekomst is dit mogelijk niet meer nodig. Google is bezig met een project om het makkelijker te maken voor patiënten om hun waardes te bepalen. De zoekgigant ontwikkelt van een contactlens die het mogelijk maakt om door middel van traanvocht te bepalen wat de waarde van de bloedsuikerspiegel is. Uiteindelijk zou de lens het ook moeten aangeven als er teveel glucose in het bloed zit. Dit zou dan gebeuren middels een klein led-lampje. Opvallend genoeg publiceerde Microsoft in 2011 al eens ongeveer hetzelfde idee.

Op dit moment wordt nog gekeken naar de haalbaarheid van het project. Het is nog niet zeker of het mogelijk is om te bepalen hoeveel glucose er in het bloed van de patiënt zit, aan de hand van traanvocht. Mocht dit echter wel lukken, dan zijn er nog andere obstakels voordat het product op de markt gebracht kan worden. Allereerst zal Google partners moeten zoeken die de mogelijkheid hebben om de lens te verkopen. Daarnaast moet het bedrijf eerst een FDA-goedkeuring hebben, voordat het product überhaupt op de markt gebracht mag worden.

Momenteel is Google bezig met een prototype van de lens. Deze lens heeft de mogelijkheid om één keer per seconde een bloedsuikerspiegel-test te doen. Hierdoor zou een te hoge of lage bloedsuikerspiegel eerder gedetecteerd kunnen worden dan bij het oude systeem waarbij patiënten zelf regelmatig moeten prikken.