2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De programmeurs achter de open-source podcast tool iPodder Lemon hebben bezoek gehad van de advocaten van Apple. Het bedrijf maakte bezwaar tegen de merknaam iPod in de naam van het tooltje.

Met iPodder Lemon kunnen gebruikers gemakkelijk hun podcasts beheren en overzetten naar een MP3 speler. Het pakket ondersteunt 15 talen, en heeft een meegeleverde lijst van duizenden podcasts.

Apple was echter niet zo blij met de gekozen naam. Volgens de advocaten van het bedrijf deed de naam iPodder Lemon vermoeden dat er een connectie was tussen de software en de MP3 speler van Apple. Dit was kennelijk reden genoeg om langs te gaan bij de programmeurs. Die hebben op hun beurt de naam van het tooltje veranderd in Juice, om verdere problemen te voorkomen.

Scott Grayban, een van de programmeurs achter Juice en lid van het development team van een soortgelijk product genaamd CastPodder, vindt niet dat de naam van het tooltje verwarrend zou zijn voor consumenten. Grayban voegde hier aan toe: "Het is teleurstellend om te zien dat een groot bedrijf als Apple achter een klein open-source project aan gaat, en dan uitgerekend nu we net over de 1 miljoen downloads zijn".

Mede-ontwikkelaar Garth Kidd zei in een webpost dat de naamsverandering onhandig was, maar dat het veel erger had kunnen zijn. "Gelukkig voor ons waren Apple’s advocaten beleefd, zelfs bijna verontschuldigend, en voor rede vatbaar. Het is niet netjes om op de details van onze deal in te gaan, maar ik kan wel zeggen dat ik me niet gepasseerd voel. Natuurlijk had ik liever de naam niet hoeven veranderen, maar dat was helaas onvermijdelijk".

Apple zelf weigert momenteel commentaar te geven op deze zaak.