2min

Amerikaanse techreuzen krijgen in Nederland meer marktaandeel vanwege de energiecrisis. Doordat Nederlandse datacenteraanbieders gedwongen zijn hun prijzen te verhogen, stappen steeds meer klanten over naar grote Amerikaanse aanbieders.

Nederlandse datacenteraanbieders hebben het zwaar, volgens het FD. Veel Nederlandse datacenters moeten vanwege de oplopende energiekosten de prijzen verhogen, soms zelfs met terugwerkende kracht. Het betekent dat klanten, meestal hostingbedrijven, naar alternatieven aan het zoeken zijn en zo vaak uitkomen bij één van de Amerikaanse hyperscalers: Microsoft, Google en AWS.

Hyperscalers hebben nog geen last

Deze hyperscalers hebben momenteel nog weinig last van de oplopende energiekosten. Deze aanbieders werken op zeer grote schaal en zijn daardoor vaak veel efficiënter in hun stroomgebruik voor het leveren van dezelfde (datacenter)diensten als kleinere lokale Nederlandse aanbieders. Bovendien sluiten de bedrijven vaak langdurende inkoopcontracten voor de energievoorziening. Zo zou een nieuw te bouwen windmolenpark op de Noordzee van Shell en Eneco voor de helft de datacenters van AWS van stroom gaan voorzien.

Wel moeten (hosting)bedrijven die van Nederlandse datacenters overstappen naar één van de grote hyperscalers ook hiervoor weer veel kosten maken. Het weghalen van servers kost veel geld en is bovendien niet in korte tijd geregeld. Deze kosten worden vanzelfsprekend ook weer doorberekend aan de eindklanten.

Zorgen bij toezichthouders

Het hieruit voortvloeiende groeiende marktaandeel baart verschillende organisaties zorgen. Onlangs waarschuwde toezichthouder Autoriteit, Consument & Markt (ACM) bang te zijn dat bedrijven een lock-in krijgen, wanneer zij internetdiensten bij een grote Amerikaanse hyperscaler afnemen. Ook zouden zij hier weer moeilijk vanaf komen.

Volgens het FD wijst ook de Europese Commissie (EC) op de gevaren van de marktdominantie van de grote cloudaanbieders uit de Verenigde Staten. De EC zou vrezen dat Europese marktpartijen in de toekomst geen enkele rol meer spelen in de sterk groeiende cloudsector. Een sector die voor steeds meer bedrijfssectoren onontbeerlijk wordt.

Het is niet bekend of de onrust in de datacentermarkt door de hoge energieprijzen en de trend tot overstappen naar grote aanbieder veel bedrijven in financiële problemen brengt. Datacenters zijn nog geen onderwerp van financieel toezicht door de ACM of meer specifiek het Agentschap Telecom. Het Agentschap Telecom oefent toezicht uit op de Nederlandse datacenter- en hostingsector als het gaat om digitale veiligheid. Ook is een deel van deze sector als vitale infrastructuur aangewezen en staat daardoor ook onder toezicht. Medio 2024 wordt meer wetgeving verwacht, zo stelt de zakenkrant.

Tip: ACM wil cloudproviders verplichten om met concurrenten te integreren