Aan het eind van het derde kwartaal van 2022 lag het aantal telecomabonnementen via glasvezel hoger dan die van abonnementen via het traditionele koper.
Dat concludeert toezichthouder Autoriteit, Consument & Markt (ACM) in zijn recente Telecommonitor. Op basis van de cijfers over het derde kwartaal van 2022 zijn nu bij ruim 5,3 miljoen huishoudens glasvezel aangelegd. Daarover lopen 2,39 miljoen abonnementen op telecomdiensten als internet, televisie en vaste telefonie. Dit is een toename van 11.000 ten opzichte van het tweede kwartaal van 2022.
Vaste telecomabonnementen via koper liggen in het derde kwartaal van het afgelopen jaar op een totaal van 2,25 miljoen. Dit zijn er zesduizend minder dan een kwartaal eerder. Hieruit blijkt dat het aantal glasvezelabonnementen nu voor het eerst hoger ligt dan het aantal abonnementen via koper.
Telecomdiensten via de kabel hebben nog steeds de het grootste aantal abonnementen, zo geeft ACM aan. Aan het eind van het derde kwartaal van 2022 lag dit aantal op 3,83 miljoen. Dit is 20.000 abonnementen minder dan in het tweede kwartaal. Het aantal op kabel aangesloten huizen ligt op bijna 8 miljoen.
Gemeente Den Haag koploper
Uit de recente Telecommonitor van de toezichthouder blijkt ook dat de gemeente Den Haag op dit moment de meeste glasvezelaansluitingen heeft: 151.000. In de gemeente zijn aanbieders KPN en T-Mobile bezig met het versneld verglazen van alle Haagse huishoudens op verzoek van de gemeente zelf. Slechts 20 procent van de aangesloten huizen in Den Haag gebruikt nu een glasvezelabonnement.
De gemeentes met het hoogste aantal actieve glasvezelaansluitingen, met een geactiveerd abonnement, zijn Waalre, Harderwijk en Ameland. In deze gemeentes hebben tussen de 70 en 80 procent van de aansluitingen ook daadwerkelijk een glasvezelabonnement.
KPN heeft het grootste deel van de glasvezeluitrol voor zijn rekening genomen, tussen de 60 en 65 procent. Andere grote uitrollers van glasvezelnetwerken zijn Delta Fiber, tussen de 15 en 20 procent, en Opendutchfiber met tussen 5 en 10 procent uitgerolde aansluitingen.
Mobiele gegevens
Niet alleen keek de Telecommonitor van de ACM alleen naar vaste telecomdiensten, ook de mobiele diensten zijn onderwerp van onderzoek. In totaal waren er aan het eind van het derde kwartaal van 2022 21,6 miljoen prepaid- en post-paid simkaarten actief. Een lichte groei van 1,2 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Hiervan worden er 910.000 voor data-only gebruikt. Dit is een toename van 15.000.
Verder werden in het bewuste kwartaal 613 miljoen sms-berichten verstuurd en daalde het aantal mobiele belminuten met 10 procent naar 9,8 miljard minuten. Het mobiele dataverkeer, inclusief M2M-verkeer, nam toe naar een totaal van 428 miljoen GB. Dit is 6 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2022. Het aantal vaste telefoonaansluitingen bleef met 5,4 procent dalen naar een totaal van 4,7 miljoen aansluitingen.
Tip: Gemeente Den Haag neemt voortouw in glasvezelaanleg KPN en T-Mobile