De lidstaten van de EU moeten meer investeren in het upgraden van de onderzeese infrastructuur van internetkabels. Hiermee moet de veiligheid van deze kritieke infrastructuur beter worden verzekerd, stelt een binnenkort te presenteren voorstel van de Europese Commissie. Dit schrijft Politico.
Volgens het voorstel, dat in handen zouden zijn Politico, moet de EU de infrastructuur van de onderzeese internetkabels flink gaan verbeteren. Het betreft vooral de bescherming van deze strategisch cruciale infrastructuur, dat de laatste tijd flink zou zijn verslechterd en daardoor hoog risico’s vormt.
Onderzeese internetkabels vormen het fundament voor het internationale internetverkeer. In Europa werden in 2023 verschillende energie- en internetkabels in de Baltische Zee beschadigd. Dit zou mogelijk door opzettelijke acties van het Chinese containerschip Newnew Polar Bear zijn bewerkstelligd.
Ook is er in toenemende mate hoge Russische onderzeese activiteit voor de westelijke kust van Ierland, waar verschillende belangrijke transatlantische internetkabels lopen.
Tip: De EU wil de wereld voorzien van onderzeese internetkabels
Roadmap voor upgraden security
In het voorstel van de EC roept het EU-orgaan lidstaten op meer te investeren in het beschermen van deze onderzeese kabelinfrastructuur. Hiervoor wordt een roadmap gepresenteerd die de risico’s voor de bestaande kabelinfrastructuur in kaart moet brengen en de overheden van de lidstaten moet stimuleren de veiligheidsvoorzieningen hiervoor te upgraden. Men spreekt over de mogelijke noodzaak dit op ‘militair niveau’ te regelen. Ook moeten lidstaten regelmatig zogenoemde ‘stress tests’ uitvoeren.
Publieke en private financiering
De lidstaten kunnen deze verbeteringen realiseren met een mengelmoes van gereguleerde staatssteun en zogeheten Cable Projects of European Interest (CPEI’s). Deze laatste categorie zijn publiek-private investeringsprojecten met soepelere voorwaarden. Zelf kan de EU de upgrades niet financieren.
Meer specifiek moet de financiering van de security-upgrade van het Europese onderzeese internetkabelnetwerk komen van de Europese Investeringsbank, nationale investeringsbanken, andere publieke financieringsorganen en natuurlijk ook private geldschieters, investeerders en investeringsmaatschappijen.
Het voorstel van de EC wordt naar verwachting deze week officieel gepresenteerd.
Lees ook: Onderzeese kabel tussen Amerika en Europa voltooit 800Gbps-test