Een voormalig financieel analist die werkzaam was op Wall Street heeft een interessante blog geschreven over Apple’s Research en Development budgetten. Daaruit is duidelijk op te maken dat Apple ergens mee bezig is en dat het bakken met geld kost, de vraag is alleen waar is Apple mee bezig?
In de blog op Above Avalon is inzichtelijk gemaakt hoeveel geld Apple elk jaar pompt in de ontwikkeling van nieuwe producten, het zogenaamde R&D. Op basis van de lijn die is ingezet gaat Apple volgend jaar 10 miljard dollar uitgeven aan R&D. Ten tijden van de lancering van de eerste iPhone was het R&D-budget nog geen 1 miljard dollar. Waarschijnlijk heeft de complete ontwikkeling van de eerste iPhone nog geen 150 miljoen dollar gekost. Als we kijken naar de R&D budgetten voordat de iPad werd gelanceerd, dan zien we wel een kleine stijging maar het totale budget kwam niet boven de 2 miljard dollar.
Sindsdien is het R&D-budget flink gestegen en met flink bedoelen we met miljarden per jaar. In 2010, het jaar dat de iPad verscheen was het budget nog geen 2 miljard dollar, in 2012 was het budget 3,5 miljard dollar en in 2014 al 6 miljard dollar. Dit jaar gaat Apple 8 miljard dollar investeren in R&D en zoals het er nu naar uit ziet wordt dat volgend jaar 10 miljard dollar.
Alles bij elkaar gaan er miljarden om in de ontwikkeling van nieuwe Apple-producten. Apple is echter niet het bedrijf wat tegen een grote onderzoeksafdeling zegt, hier heb je wat miljarden maak maar wat nieuwe producten. Apple is een bedrijf dat een product bedenkt om daar vervolgens miljarden aan R&D-budget op te zetten, zonder productidee komt er geen budget. De vraag is dus op welk product Apple al die miljarden aan het inzetten is. Dit jaar is de Apple Watch in de verkoop gegaan en hoewel er ongetwijfeld flink wat R&D-budget in de Apple Watch zit, is dat zeker niet de meerderheid van het budget.
Dat brengt ons op investeringen die Apple heeft gedaan die wel publiekelijk bekend zijn. Zoals het wegkapen van gespecialiseerd personeel van A123 Systems, een bedrijf gespecialiseerd in accutechnologie. Ook heeft Apple wat personeel weggehaald bij Tesla, maar volgens Elon Musk, de CEO van Tesla, vertrekt er meer personeel bij Apple richting Tesla dan viceversa. Apple zou dus aan een elektrische auto kunnen werken, misschien zelfs wel zelfrijdend, maar helemaal zeker zijn we daar niet van. Het ligt voor de hand dat Apple dan wel meer personeel zo wegkapen bij andere autofabrikanten.
Wat wel voor de hand ligt is dat Apple werkt aan een nieuwe accutechnologie, waarom heb je anders zoveel gespecialiseerd personeel nodig in accutechnologie? Wellicht dat we over een paar jaar iPhone’s en iPads krijgen die we nog maar eens per week hoeven op te laden. Bedragen van 8 en 10 miljard dollar zijn echter wel hoog voor wat accutechnologie. Een deel van het budget gaat uiteraard ook naar bestaande producten die ook moeten innoveren, maar dat is waarschijnlijk nog geen miljard per jaar.
Waar denk jij dat Apple mee bezig is?