Abonneer je gratis op Techzine!

Facebook heeft laten weten de concurrentie aan te gaan met Google op het gebied van zoeken. Facebook gaat pagina’s indexeren op basis van het open graph principe. Ze gaan dus niet het hele web indexeren net als Google maar alleen de pagina’s die door facebook gebruikers worden gemarkeerd.

Wellicht heb je het al op sommige websites gezien, dat er een zogenaamde "Like-button" op een pagina staat van Facebook met de tekst: "Aanraden". Dit is de manier om aan te geven of je een pagina interessant vindt. Hoe meer mensen straks op die knop gaan klikken, hoe hoger het artikel in de Facebook zoekresultaten komt.

Het indexeren van de pagina’s gebeurt via het open graph protocol. Dit is een manier om web content te voorzien van zogenaamde meta data. Hier staat in wat voor content het precies is, waar het over gaat, wie het geschreven heeft, op welke datum, etc.

Hoeveel pagina’s Facebook inmiddels heeft geindexeerd wil het op dit moment nog niet vertellen, dit heeft ermee te maken dat het open graph protocol en de zogenaamde "Like button" pas enkele maanden bestaan en nog niet voldoende sites het hebben geïmplementeerd. Dagelijks komen er echter websites bij, vanuit commercieel oogpunt kan het voor websites zeer interessant zijn, gezien Facebook meer dan 500 miljoen geregistreerde leden heeft.