Facebook stopt met gezichtsherkenning in EU

Abonneer je gratis op Techzine!

Facebook is gisteren gestopt met gezichtsherkenning naar aanleiding van aanbevelingen van de Ierse Data Protection Commission.

Er ontstonden problemen nadat duidelijk werd dat Facebook foto’s van leden gebruikt om de gezichtsherkenning te verbeteren. Het deed dit echter zonder toestemming aan gebruikers te vragen, iets wat illegaal is in Europa.

Hoewel de DPC niet specifiek vroeg om de functie compleet te verwijderen, is Billy Hawkes, commissaris van DPC, blij met het eindresultaat. De functie was al uitgeschakeld voor nieuwe gebruikers en de huidige templates zullen op 15 oktober verwijderd worden door Facebook.

De DPC had een aantal aanbevelingen gedaan aan Facebook om de privacy te verbeteren. Vlak nadat DPC ging controleren of Facebook wel voldeed aan privacyregelgeving, besloot het bedrijf om de gezichtsherkenningsfunctie weg te halen.

Uit die controle van de DPC bleek dat Facebook aan de meeste aanbevelingen van de commissie voldoet. Facebook is duidelijker over de informatie die het verzamelt en waar het die voor gebruikt, gebruikers kunnen eenvoudiger hun privacy-instellingen aanpassen en het verwijderen van persoonlijke data is verbeterd.