CEO RIM ziet toekomst bedrijf zonnig in

Abonneer je gratis op Techzine!

Research In Motion (RIM) heeft een paar moeilijke jaren achter de rug. Thorsten Heins, tegenwoordig CEO van RIM, geeft aan dat er nu eindelijk weer omhoog gekeken kan worden met het nieuwe BlackBerry 10-besturingssysteem dat binnenkort uit zal komen.

RIM heeft de afgelopen jaren het marktaandeel op de mobiele markt tussen hun vingers door zien schieten. Dit werd veroorzaakt door inspiratieloze producten, vertragingen van nieuwe producten en groot falen van diensten die het aanbiedt. De voormalige CEO’s Jim Balsillie en Mike Lazaridis werden hier genadeloos op afgestraft en kozen uiteindelijk eieren voor hun geld. Thorsten Heins, nu bovenaan de hiërarchie bij RIM, heeft de zware taak om het bedrijf weer op de rails te krijgen, wat een onmogelijk lijkt wanneer iemand vragen moet beantwoorden als: "Is Rim ten dode opgeschreven?"

Deze week mag Heins dan eindelijk ook goed nieuws melden met de officiële aankondiging van BlackBerry 10 op 30 januari 2013. The New York Times meldt dat de nieuwe hardware-producten die RIM tegelijkertijd met het besturingssysteem op de markt zet niet innoverend zijn, maar dat deze met het nieuwe besturingssysteem wel beter taken consolideren. BlackBerry 10 Messenger kan niet alleen Facebook-updates tonen, maar ook LinkedIn- en Twitter-berichten en e-mails. Daarbij kunnen gebruikers deze zelfde verbinding gebruiken om weer berichten op bijvoorbeeld Facebook te posten.

Hoewel dit soort functionaliteit behoorlijk veel op die van Windows Phone lijkt, denkt Heins toch dat BlackBerry 10 onderscheidend genoeg zal zijn. Hij geeft aan dat wanneer gebruikers eenmaal doorhebben hoe handig de nieuwe functionaliteiten van het besturingssysteem zijn, dat er vele gebruikers zullen overstappen naar BlackBerry OS 10.

Of dit misplaatst optimisme is van de CEO van RIM moet afgewacht worden. Feit is dat RIM voor een immens grote uitdaging staat om het verloren marktaandeel weer terug te krijgen.