2min

President Barack Obama van de Verenigde Staten heeft de macht om een order tot een cyberaanval uit te geven, mocht hiertoe aanleiding zijn. Dit meldt The New York Times (WSJ). Directe dreiging van een cyberaanval op de Verenigde Staten zou bijvoorbeeld een reden kunnen zijn om zelf een aanval in werking te stellen.

President Obama heeft deze bevoegdheid pas onlangs verkregen, het besluit zal worden toegevoegd aan een pakket regels dat zal beschrijven hoe het leger moet handelen bij cyberaanvallen. Volgens WSJ is de president bevoegd om "tegenstanders aan te vallen door destructieve code te injecteren, ook als zij niet officieel de oorlog verklaard zijn."

In het verleden hebben de Verenigde Staten al vaker digitale middelen aangegrepen om dreiging aan te pakken. Het Stuxnet-virus is hier het meest bekende voorbeeld van. Dit virus werd ontwikkeld onder de codenaam Olympic Games en was bedoeld om een kernreactor in Iran aan te vallen. President George W. Bush zette het project in werking en Barack Obama nam het stokje over toen hij als president werd beëdigd.

Volgens de huidige regels is het leger al in staat om counterrorism toe te passen tegen landen waarmee de Verenigde Staten in oorlog is. De nieuwe regels zijn geheim en zullen dan ook niet officieel gepubliceerd worden. Een woordvoerder van het Witte Huis gaf wel het volgende aan betreffende digitale wapens: "Cyberwapens zijn zo krachtig dat -net als bij nucleaire wapens- ze alleen met goedkeuring van de president gebruikt mogen worden."

Het leger zal digitale wapens niet inzetten wanneer bedrijven in gevaar zijn. Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat de Amerikaanse regering in de bres springt bij hacks zoals die recentelijk bij Twitter, The Wall Street Journal en The New York Times lijkt dan ook onwaarschijnlijk.