Qualcomm introduceert Snapdragon 835 Virtual Reality Development Kit

Abonneer je gratis op Techzine!

De Snapdragon 835 wordt in 2017 het rekenhart van veel high-end smartphones, maar fabrikant Qualcomm begint zich ook steeds meer toe te leggen op aanvullende inkomstenbronnen. Zo ook virtual reality, waarvoor het bedrijf nu een development kit heeft uitgebracht. Daar komt meteen een VR-headset bij, waarvoor Qualcomm in samenwerking met Leap Motion nieuwe technologie ontwikkelt.

De kit bestaat uit een head mounted display, die aangedreven wordt door een Snapdragon 835 en aangevuld wordt met een VR-softwareontwikkelingskit. De headset werkt zonder kabels en biedt de gebruiker een AMOLED-display met 2560×1440 pixels, die verdeeld worden over de twee ogen.

Voor onder meer bewegingsdetectie, heeft Qualcomm de HMD voorzien van twee monochrome camera’s, met fish-eye lenzen, die moeten helpen bij bewegingsdetectie. Andere sensoren, waaronder een gyroscoop, versnellingsmeter en kompas, vullen de mogelijkheden van de camera’s aan. Al die binnenkomende informatie wordt natuurlijk verwerkt door de Snapdragon 835, die beschikt daarnaast over 4GB aan werkgeheugen en 64GB opslaggeheugen.

Wat de besturing van de headset betreft, heeft de gebruiker twee mogelijkheden. Allereerst is er een trackpad geïnstalleerd op de zijkant en op de tweede plaats kan de gebruiker het apparaat besturen met handbewegingen.

Voor die laatste mogelijkheid werkt Qualcomm samen met het bedrijf Leap Motion. Het lijkt erop dat daarvoor gebruik gemaakt wordt van een nieuwe sensor die Leap Motion vorig jaar aankondigde voor VR-brillen. Die sensor moet handbewegingen van gebruikers binnen een blikveld van 180×180 graden kunnen volgen.

Met de headset wil Qualcomm in de woorden van uitvoerend vicepresident Cristiano Amon “ontwikkelaars van VR-applicaties geavanceerde gereedschappen en technologieën bieden om een nieuwe generatie VR-games, 360-graden video’s en een reeks interactieve apps voor het onderwijs, bedrijfsleven, gezondheidszorg en entertainment te ontwikkelen”.