Samsung levert In-Traffic Reply standaard mee met nieuwe smartphones

Abonneer je gratis op Techzine!

Niet alleen Apple zet meer in op verkeersveiligheid, ook Samsung pakt daarmee door. Twee maanden geleden leverde het Zuid-Koreaanse bedrijf nog de app In-Traffic Reply, en vanaf nu installeert het die standaard op een groot aantal van zijn smartphones. Ook zullen mensen die al een Samsung-toestel in bezit hebben, de vraag krijgen of ze de app willen installeren.

Standaard wordt de app voortaan geplaatst op de Galaxcy S8, Galaxy S8+, Galaxy S7 en S7 Edge, A-serie en J-serie toestellen. De hoop van Samsung is om daarmee de verkeersveiligheid te vergroten. Als je aan het rijden bent, reageert In-Traffic Reply automatisch op inkomende berichten en oproepen. Daarbij zijn meerdere opties: een standaardreactie ‘ik zit in het verkeer, dus ik kan op dit moment niet antwoorden’, een grappige reactie met animatie of een eigen reactie.

Ook zet de app alle notificaties tijdelijk stil, maar zie je wel precies wat je hebt gemist als je achter het stuur vandaan komt. Zo kom je niet in de verleiding toch zelf je smartphone te pakken tijdens het rijden, iets wat een derde van de Nederlanders toch geneigd is te doen, zo bleek uit eerder onderzoek. De app is al gratis beschikbaar als in de Google Play Store.

Menno van den Berg, Vice President Mobile van Samsung Electronics Benelux, zegt in een statement: “Iedereen weet dat het gevaarlijk is om je smartphone in het verkeer te gebruiken, toch doen veel mensen dat weleens niet-handsfree. Men voelt sociale druk om oproepen en berichten direct te beantwoorden. Tegelijk beseft iedereen dat het beter is je smartphone even met rust te laten als je achter het stuur zit. Wij nemen de veiligheid van verkeersdeelnemers serieus. Daarom hebben wij ervoor gezorgd dat de In-Traffic Reply app is voorgeïnstalleerd is op onze smartphones, om te beginnen met de Galaxy S8 en S8+.”

Ook Apple introduceert een dergelijke functie in iOS 11. Daarnaar komt een speciale automodus. Als die ingeschakeld staat, krijgen chauffeurs tijdens het rijden geen meldingen. Ook verstuurt de iMessage-app automatisch een afwezigheidsmelding naar mensen die contact met je op willen nemen.

Al met al is het een mooie ontwikkeling, appen of bellen tijdens het rijden is hoe dan ook afleidend. Recent onderzoek wees volgens RTL Nieuws uit dat ook handsfree bellen onveilig is. Er is hoe dan ook een effect op de aandacht van de chauffeur, waarmee de kans op ongelukken vier keer zo groot is dan rijden zonder te telefoneren. Apps waarmee telefoongesprekken tijdens het rijden standaard geweigerd worden, zijn dus een mooie ontwikkeling.