Abonneer je gratis op Techzine!

Google heeft het verzoek van de Amerikaanse overheid, om gegevens over zoekopdrachten te verstrekken, onzinnig genoemd. Dat blijkt uit documenten die het bedrijf afgelopen vrijdag aan het gerechtshof heeft overhandigd.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie vroeg vorige maand aan de rechter om Google te dwingen tot het overhandigen van de gegevens, nadat een verzoek van Justitie aan Google op niets uitliep. Volgens Justitie zouden de gegevens kunnen helpen bij het verdedigen van het voorstel voor een ‘Child Online Protection Act’.

Google kon eerst schriftelijk reageren in de rechtzaak en deed dat dus middels een 21 pagina’s tellen document. Uit dit document blijkt dat Google bang is dat het overhandigen van de gevraagde gegevens de privacy van haar gebruikers schaadt en dat het daarmee ook haar bedrijfsgeheimen vrij zou geven.

De tegenwerkingen van Google kunnen rekenen op veel steun van veel gebruikers. Bedrijven als Yahoo, Microsoft en AOL zouden volgens Justitie namelijk wel gegevens overhandigd hebben. Tegelijkertijd krijgt Google ook weer kritiek op het feit dat het een speciale zoekmachine heeft gelanceerd in China, die meewerkt aan de censuur eisen van de Chinese overheid.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een week om schriftelijk te reageren op de documenten van Google. De eerste hoorzitting staat gepland voor 13 maart aanstaande.