Abonneer je gratis op Techzine!

Een oplossing voor probleem met kapotte internetkabels nabij Egypte die eind januari waardoor een groot deel van de internetverbindingen in het Midden-Oosten uitviel is nog niet nabij. Sterker nog, inmiddels zouden nog twee kabels beschadigd zijn geraakt.

De problemen in het Midden-Oosten begonnen op 23 januari jongstleden, nadat de FALCON kabel van Flag Telecoms voor de kust van het Egyptische Alexandrië beschadigd raakte. Zeven dagen later raakte er nog een kabel beschadigd, te weten de SeaMeWe-4 kabel. Volgens de berichtgeving raakte de FALCON kabel op 1 februari opnieuw beschadigd, dit keer nabij de Bandar Abbas in Iran. In de dagen daarop werd ook de SeaMeWe-4 kabel nog eens beschadigd nabij Penang in Maleisië en gisteren zou nog een Flag Telecoms kabel nabij de kust van Dubai beschadigd zijn geraakt. Volgens onderzoekssite TeleGeography heeft de meest recente beschadiging 1,7 miljoen gebruikers getroffen.

De kapotte kabels zorgden voor grote problemen in het Midden-Oosten. Op het hoogtepunt van de storing had 70 procent van Egypte geen internetverbinding meer en was er in India nog maar 50 procent van de verbindingen intact. Veel providers wisten de problemen te beperken door het internetverkeer om te leiden via andere routes te laten lopen. De problemen zijn echter nog niet helemaal verholpen en veel providers draaien afgeslankte diensten. Het feit dat er nog steeds kabels beschadigd raken helpt daar ook niet echt aan bij.

Opmerkelijk genoeg weet nog niemand wat de oorzaak is van de beschadigingen. Volgens Egyptische officials zijn de kabels voor de kust van Egypte in ieder geval niet door een schip beschadigd, eerder liet de telecomminister van Egypte weten dat een storm mogelijk de oorzaak zou kunnen zijn. Toch denken experts dat een schip de schade heeft veroorzaakt door een anker dat over de bodem sleepte. De kans dat de kabels beschadigd raken door het falen van de kabels zelf wordt ingeschat op tien procent.