Hoewel Google nog altijd veel kritiek krijgt omdat het zijn browser Chrome zonder toestemming automatisch bijwerkt, heeft het het updateproces sterk verbeterd.

De zoekgigant houdt vol dat zijn huidige patchbeleid veiliger is en heeft het proces zelfs verder verbeterd door updates kleiner te maken. "Het is een crime om een 10 MB grote update te verspreiden die je een beveiligingsupdate van tien regels geeft", zo vertelt softwareontwikkelaar Stephen Adams.

Indien een update namelijk tien keer zo klein is, kan Google ook tien keer meer gebruikers bereiken. "We hebben zoveel gebruikers dat deze verandering betekent dat ze sneller bijgewerkt zijn", zo gaat hij verder. Ook zorgt het ervoor dat gebruikers met een langzamere internetverbinding sneller updates kunnen binnenhalen.

Google gebruikt het diff-algoritme om alleen de getroffen stukken code te vervangen. Daarbij was bsdiff de favoriete tool. "Het is klein en werkt beter dan alles wat we geprobeerd hebben." Toch was de zoekgigant ook daar niet tevreden mee, en ontwikkelde het een nieuwer algoritme genaamd Courgette.

Courgette slaagde erin om een update van 10 MB te verkleinen naar 74 KB. Overigens leverde dezelfde update die verkleind werd met bdiffs een update van 704 KB op. "De kleine omvang in combinatie met Chromes stille updateproces betekent dat we zo vaak als mogelijk kunnen updaten om gebruikers veilig te houden."