2min

Tags in dit artikel

, , ,

Een aantal vrijwillige ontwikkelaars hebben de Open Android Alliance opgericht. Het doel: komen met open alternatieven voor gesloten Android-applicaties, bijvoorbeeld met behulp van een backuptool. Diverse applicaties die in Android ingebakken zitten, zijn gesloten software, zo stelt Google. Bijvoorbeeld de Gmail-applicatie.

Mobiele telefoons draaien op software, die software wordt ook wel een ROM genoemd. De ROM wordt standaard geïnstalleerd op de mobiele telefoon, voordat hij de winkels ingaat. Er zijn echter een aantal vrijwillige ontwikkelaars die besluiten dat ze niet tevreden zijn met de huidige software-mogelijkheden. Ze besluiten daarom om een eigen alternatief te ontwikkelen.

Dergelijke custom-ROM’s zijn al heel oud. Op Windows Mobile is ook een hele batterij ontwikkelaars actief om er custom ROM’s van te maken, die dan vervolgens weer geïnstalleerd kunnen worden op de toestellen. Voor Android zijn ook een aantal grote ontwikkelaars die besloten om eigen Android-versies te maken. Deze Android-versies hebben meer mogelijkheden, rootaccess en moeten over het algemeen sneller zijn. De custom-ROM’s zijn echter meestal wel instabieler dan de officiële ROM’s.

Google was echter niet zo gediend van de custom-ROM-praktijken en heeft een ontwikkelaar, actief onder pseudoniem Cyanogen, gedwongen te stoppen met deze praktijken. Google stelt in zijn verklaring naar de ontwikkelaar toe dat de applicaties die hij installeert op de custom-ROM’s gesloten zijn, zo is bijvoorbeeld de Gmail-applicatie gesloten. Cynagon reageerde hierop dat de licentie gekocht is bij aanschaf van de telefoon en dat er dus feitelijk gewoon betaald is voor de applicatie. Google accepteerde dit echter niet, en sommeerde Cynagon om te stoppen met zijn praktijken.

Cynagon is echter niet gestopt met ontwikkelen, maar heeft wel besloten om Android uit te gaan breiden. Android zelf is namelijk wel opensource en ondergedompeld en beheerd door de Open Handset Alliantie. De applicaties, zoals Gmail en dergelijk, zijn echter eigendom van Google. De eigen applicaties worden dus ontwikkeld en op die manier moet er een nieuwe custom-ROM ontstaan die wel volledig opensource is. Deze wordt dan uitgegeven door de Open Android Alliance.

Hoe die nieuwe custom-ROM’s eruit gaan zien is nog niet duidelijk. De kans is aanwezig dat men gewoon een backuptool ontwikkeld die ervoor zorgt dat de applicaties gewoon opnieuw te installeren zijn. Dan is het niet nodig om eigen alternatieven te ontwikkelen en zijn de applicaties – wel met een omweg – toch beschikbaar.