Abonneer je gratis op Techzine!

Gisteren tijdens de Google I/O werd Google TV aangekondigd. Al langer gingen er geruchten rond, die nu waar blijken te zijn. Er werd ook verwacht dat Google TV groots zou worden aangekondigd mede omdat vorig jaar tijdens de Google I/O, Google Wave en HTML5 werden aangekondigd.

Google heeft voor Google TV een deal gesloten met onder andere Sony en Intel. Senior product manager Rishi Chandra vertelde over Google TV, "Video’s worden steeds meer geconsumeerd en mensen willen dat op de grootste, beste en helderste schermen in hun huis, dat is de TV. Wij hopen een manier te hebben die door het combineren van het web en TV, de TV-kijkervaring verhoogt."

Google TV is een Android-project om het web met tv’s te combineren door dit in tv’s te integreren of een settopbox van Google aan te sluiten. Het besturingssysteem van Google TV is Android, de browser waar gebruik van gemaakt zal worden is Google’s eigen Google Chrome in combinatie met de Flash plugin 10.1.

Verder heeft Google plannen om de broncode van Google TV vrij te geven, om er zo voor te zorgen dat ontwikkelaars het kunnen uitbreiden. De hardware die gebruikt zal worden zijn allemaal op Atom-gebaseerd. De bedoeling is dat Google TV in de herfst van 2010 zal verschijnen.

Google wil dat gebruikers via zoektermen resultaten ontvangen van het web, wat er op dat moment wordt uitgezonden op TV en daarnaast ook video’s van YouTube en andere sites. Er zal een soort startpagina komen waar je bladwijzers kunt toevoegen als favoriete kanalen, shows, websites, muziek en foto albums. De eerste indruk is dat de startpagina opgebouwd zal zijn uit blokken met een lijst van onder andere applicaties.

Er wordt verwacht dat verschillende derde-partij-ontwikkelaars Android-gebaseerde applicaties gaan ontwikkelen voor Google-tv, met een soortgelijke blokachtige startpagina. Er zijn al verschillende bedrijven als Netflix en Amazon Video on Demand die al apps hebben gemaakt voor Google TV.

Google gaat niet de hardware zelf ontwikkelen, het bedrijf geeft verschillende ontwikkelaars de kans om hun eigen software te bouwen voor het beheer van Google TV. Tijdens de demo van Google TV, had Google een Android telefoon app die het besturingssysteem via ingebouwde voice functie kon besturen. Het wordt mogelijk om een zoekopdracht via je stem te geven waarna de TV automatisch gaat zoeken. Ook komt er een mogelijkheid om meerdere apparaten in één keer te verbinden met Google TV.

Google TV is te vergelijken met een uitgebreide HTPC, die als besturingssysteem Android gebruikt. Hieronder de bijbehorende video waarin je ziet hoe Google TV zal worden: