Abonneer je gratis op Techzine!

Google heeft gisteren 2 Android applicaties verwijderd uit de Android market en van alle toestellen waar deze 2 apps op waren geïnstalleerd.

De 2 applicaties waren volgens Google ontwikkeld door een beveiligings onderzoeker en met een misleidende omschrijving in de market geplaatst. De software was echter niet schadelijk en toch besloot Google om de apps te verwijderen op afstand van alle Android toestellen.

Het is geen geheim dat Google de mogelijkheid heeft om op afstand applicaties te verwijderen, dit is expres op deze manier ontwikkeld zodat mochten er problemen zijn met malware, Google de mogelijkheid heeft om dit te neutraliseren en ervoor te zorgen dat de toestellen veilig blijven.

Google controleert de Android apps namelijk niet voordat ze in de market verschijnen, in tegenstelling tot Blackberry, Nokia en Apple, die een strenge controle voor publicatie hebben. Hierdoor kan iedereen een app in de market zetten zonder op goedkeuring te hoeven wachten.

Waarschijnlijk wilde Google met het verwijderen van deze 2 apps zijn spierballen laten zien, om duidelijk te maken dat ze wel kunnen ingrijpen mocht het nodig zijn. Of het was gewoon een test of de functie in de praktijk ook goed werkt. In elk geval kan Google rekenen op wat kritiek van mensen die het een inbreuk vinden op hun telefoon, als Google niet gevaarlijke apps verwijderd.