Abonneer je gratis op Techzine!

In Nederland zijn we in de loop der jaren gewend geraakt aan het feit dat als je een internet abonnement af neemt dat het dan meteen onbeperkt is. Zo ook voor mobiel internet, alleen die vorm lijkt het binnenkort niet meer onbeperkt te zijn.

Vodafone is de eerste die stopt met het aanbieden van onbeperkt internet op je mobiel. Vanaf 6 september kunnen nieuwe abonnees kiezen uit een limiet van 250MB of 1GB per maand. Voor huidige abonnees verandert er niets, tot het moment waarop ze gaan verlengen. Nu was het mobiel internetten bij Vodafone niet helemaal onbeperkt, er werd gebruik gemaakt van een Fair Use Policy, wat in hield dat je niet meer dan 10x het gemiddelde van alle klanten mocht verbruiken, maar dit lijkt voor veel klanten toch een stap terug in de tijd.

Vodafone laat in een verklaring weten dat de meeste klanten meer dan genoeg hebben aan de nieuwe bundels. KPN schrapt voor het einde van het jaar ook alle onbeperkt internet bundels voor op de mobiele telefoon. T-mobile heeft nog geen enkele aankondiging gedaan of zij dit ook van plan zijn.

In de Verenigde Staten gaan zowel AT&T als Verizon ook stoppen met het bieden van onbeperkt mobiel internet. De verklaring daar is echter dat de groei van mobiel dataverkeer zo enorm is dat verkeer gelimiteerd moet worden of de kosten omhoog zodat de telecom bedrijven kunnen blijven investeren in het uitbreiden en stabiel houden van hun netwerk.