1 min

Tags in dit artikel

, ,

Google is de fout in gegaan, het heeft per ongeluk beelden online gezet van een geheime militaire basis in de Nevada Desert. Een militaire basis die beter bekend staat als Area 51.

Naast de militaire gebouwen zijn er ook een anderhalve kilometer lange landingsbaan en een spionagevliegtuig te zien op de satellietbeelden (de rode cirkel). Volgens Cedric Leighton, een gepensioneerde kolonel bij de Amerikaanse luchtmacht, zijn totalitaire regimes zoals Iran zeer geïnteresseerd in dergelijke beelden. Hij stelt dat Google alle recht heeft om de beelden openbaar te maken, maar dat het verstandiger zou zijn als het bedrijf dat niet zou doen om militaire operaties niet in gevaar te brengen.

Veiligheidsexpert John Michener stelt dat de Amerikaanse wetgeving niet van toepassing is in de atmosfeer. "Het publiek heeft nu toegang tot dezelfde satellietbeelden terwijl deze vroeger exclusief toegankelijk waren voor de overheid", aldus Michener. Het benadrukt dat militaire bases de mogelijkheid hebben om gevoelige informatie te verbergen. De satellietbeelden staan al vanaf januari dit jaar online. Google heeft kennelijk niet de intentie om de beelden offline te halen.


Het is niet de eerste keer dat Google gevoelige informatie beschikbaar maakt met Google Maps. Zo plaatste het internetbedrijf in september een onbewerkte naaktfoto van een zwarte Amerikaanse vrouw online. Gelukkig dat de medewerkers daar na korte tijd achterkwamen en de vrouw alsnog onherkenbaar maakten.