HP lijdt zwaar onder reorganisatie

Abonneer je gratis op Techzine!

Hewlett-Packard (HP) heeft het afgelopen kwartaal een groot verlies geleden. Dit kom vooral door afschrijvingen die het bedrijf heeft moeten doen om de reorganisaties mogelijk te maken. HP had dit vooraf ook al aangekondigd. In totaal verliezen 27.000 mensen hun baan bij HP.

Het bedrijf schreef in totaal 10,8 miljard dollar af op activiteiten en voor reorganisaties. HP maakte dit gisteren bekend. HP zag ook de omzet dalen met 5 procent naar 29,7 miljard dollar. Dit komt vooral door de teruglopende vraag naar desktopcomputers, de vraag hierna daalde met 6 procent, de vraag naar printers daalde met 23 procent en de vraag naar laptops daalde met 12 procent.

HP is niet het enige bedrijf dat het moeilijk heeft op de PC-markt, ook Dell liet slechte cijfers noteren. De tegenvallende verkoopcijfers komen vooral door de opkomende tabletmarkt waar beide partijen schitteren van afwezigheid. Maar ook de komst van Windows 8 heeft hier ongetwijfeld mee te maken. De verkoopcijfers zullen naar verwachting dan ook weer iets omhoog gaan als Windows 8 op 26 oktober officieel is gelanceerd.

De CEO van HP, Meg Whitman, laat weten dat er vooruitgang wordt geboekt met de herstructurering bij HP ondanks de economisch moeilijke tijden.

HP schrapte het afgelopen kwartaal zo’n 4000 banen en verwacht wordt dat het aantal op zal lopen tot 11.000 aan het einde van dit boekjaar. HP maakte eerder al bekend dat in totaal 27.000 werknemers hun baan gaan verliezen.

Vanwege de tegenvallende resultaten op de verkopen van pc’s zal HP zijn focus gaan verleggen naar adviesdiensten aan grote bedrijven op het gebied van software en hardware. Een zware dobber voor HP aangezien Dell en IBM in deze markt sterk vertegenwoordigd zijn.