Google spreekt over veroordeling Samsung

Abonneer je gratis op Techzine!

Nadat de jury Apple afgelopen vrijdag in het gelijk stelde en Samsung veroordeelde tot een boete van 1,049 miljard dollar, vielen Apple en Samsung over elkaar heen om persverklaringen af te leggen. Google die, zoals nu blijkt een grote rol gespeeld heeft in de uiteindelijke uitspraak, bleef angstvallig stil.

Google waarschuwde Samsung al in 2010 dat het design van de Galaxy Tabs te veel op dat van Apple’s iPad zou lijken. Dit blijkt uit interne e-mails van Samsung. Jurylid Velvin Hogan vertelt: "De hele zaak draait er om of Samsung daadwerkelijk aan het kopiëren was. De memo van Google waarin Samsung werd gezegd het Apple-design los te laten, was voor ons de doorslaggevende factor."

Gisteren kwam Google dan eindelijk met een reactie, die was als volgt: "Het hooggerechtshof zal zowel de inbreuk als de geldigheid van de patentschendingen onderzoeken. De meeste hiervan hebben geen betrekking op de basis van het Android-besturingssysteem, sommige worden echter wel door het US Patent Office opnieuw onderzocht. De mobiele industrie ontwikkelt zich snel en alle betrokkenen, inclusief nieuwkomers, bouwen op ideeën die al jaren bestaan. We werken samen met onze partners om de consument innovatieve en betaalbare producten voor te leggen, en we willen dat niets ons in die doelstelling beperkt."

Google geeft hiermee aan dat het niet Samsungs felle kritiek op de uitspraak onderschrijft. Sterker nog, ze nemen er eigenlijk afstand van met deze uitspraak. Toch geeft het bedrijf wel toe dat in de mobiele industrie het eerder regelmaat dan uitzondering is dat er gebruik gemaakt wordt van bestaande ideeën. Al zou dat dan weer niet gelden voor het Android-besturingssysteem.