‘Facebook maakt app om vrienden te traceren’

Abonneer je gratis op Techzine!

Facebook zou druk bezig zijn met het ontwikkelen van een eigen mobiele locatie tracker. Volgens bronnen, die anoniem willen blijven, hoopt het bedrijf zijn huidige tracking systeem uit te breiden. Op het moment kan er enkel ingecheckt worden op locaties en is het mogelijk om de huidige locatie in updates met vrienden te delen.

Het zou de bedoeling zijn om een aparte applicatie te ontwikkelen die de huidige locatie op de achtergrond bijhoudt, zodat bijvoorbeeld naar vrienden die zich toevallig in de buurt bevinden gezocht kan worden. Facebook voegt nieuwe functies toe om te kunnen profiteren van de nog steeds groeiende groep mobiele gebruikers, welke inmiddels uit meer dan een miljard mensen bestaat.

Met behulp van de tracking-app zou Facebook ook locatiegebonden informatie kunnen verwerken in advertenties. Echter kan het ook zijn dat consumenten en advocaten nog bezorgder raken over het privacybeleid van Facebook, dat hier nu al steeds vaker kritiek op krijgt.

Het is de vraag of de tracking-app succesvol zal worden. De applicatie is goed te vergelijken met Find My Friends, een locatietracker van Apple. Vanwege veel zorgen met betrekking tot privacy heeft deze applicatie geen wereldwijd publiek weten te bereiken. Ook de vele energie die dit soort applicaties vragen van smartphones heeft het succes negatief beïnvloed.

Hoewel Facebook niet reageert op de geruchten, wordt er gezegd dat de applicatie medio maart zal verschijnen. Al eerder verscheen een functie voor Facebook waarmee dichtbij zijnde contacten gevonden konden worden onder de naam Friendshake.