MWC 2013: Vooruitblik op de show

Abonneer je gratis op Techzine!

Volgende week gaat het grootste mobiele extravaganza ter wereld van start in Barcelona. Het Mobile World Congress 2013 (MWC) koerst voorzichtig naar de startblokken, en in de tussentijd kijken we alvast naar wat de show dit jaar te bieden heeft.

MWC 2013 staat voor de deur, nog altijd hét evenement voor de smartphonewereld. Een aantal grote producenten koos er al voor hun eigen evenement te organiseren in plaats van een plekje op het MWC te reserveren, wat ruimte maakt voor nieuwe bedrijven. Ondanks het ontbreken van die grote namen pakt het MWC uit op een groter podium. Dus wat valt te verwachten?

Naar verwachting stapt Nokia naar de voorgrond dit jaar. Het bedrijf komt waarschijnlijk met de PureView-cameratechniek in de nieuw smartphone met codenaam EOS op de proppen. Het bedrijf heeft sinds september vorig jaar geen producten meer gelanceerd en werkt waarschijnlijk toe naar een climax op het congres.

Sony en LG hebben grote plannen voor het MWC dit jaar. LG komt met het debuut van de 5,5 inch Optimus G Pro. Het topmodel van de fabrikant is naar verluidt een van meerdere modellen die LG de wereld in stuurt op het congres, maar de Optimus G Pro is het vlaggenschip. Sony werkt ook toe naar het debuut van een quasi-tablet smartphone met een monsterlijk groot 6,44 inch scherm.

HTC doet het rustig aan dit jaar, waar het de vorige ronde nog groot uitpakten met de HTC One X en One S. HTC heeft de One al op voorhand geïntroduceerd op hun eigen evenementen in Londen en New York eerder deze week.

Samsung liet zijn nieuwe modellen vorig jaar pas in mei los en koerst dit jaar af op dezelfde strategie, wijzend naar een jaarlijks terugkerende cyclus. Waarschijnlijk hebben de grote jongens geen zin om de spots te delen met de concurrentie. Samsung zal wel een plekje krijgen op de beurs, kijkend naar aanscherpende geruchten over de Galaxy Note 8.0-tablet.

Ook bij Google blijft het stil, het traditionele vermakelijke optreden van de zoekgigant op het congres zal dit jaar naar verwachting op een lager pitje staan. De geruchtmakende X-Phone van Google en Motorola lijkt nog niet klaar voor het grote publiek. Google wacht naar verwachting tot de eigen I/O-conferentie in mei.

Verder krijgen Chinese fabrikanten de ruimte. ZTE komt met een Firefox-telefoon, een speler die de ruimte krijgt nu concurrenten hun plekje opgeven voor eigen promotie. Huawei zou de opvolger van de Ascend P1 presenteren, welke een 13-megapixel camera en een 8-core processer zou hebben.

Nog veel meer kleine en grotere bedrijven presenteren zich op het Mobile World Congress 2013, met als belangrijkste trend de opkomst van Chinese producenten in het marktbeeld. China is al uitgeroepen tot grootste markt voor smartphones, dat in combinatie met de gaten die de grote jongens achterlaten een logische stap is voor het congres.