Apple wil chips koelen met saffier

Abonneer je gratis op Techzine!

Apple heeft grote plannen met saffier, maar niet alleen voor de bekleding van de buitenkant van smartphones, tablets en andere apparaten. Het Amerikaanse bedrijf zou ’s werelds op één na hardste materiaal tevens aan de binnenkant van producten willen gebruiken. Dat blijkt uit een patentaanvraag van Apple.

Saffier is op diamant na het hardste materiaal dat er is. Dat saffier ook een goede geleider van hitte is, was echter minder bekend. Apple heeft in een patentaanvraag omschreven hoe saffier gebruikt kan worden voor de afvoer van hitte die chips als bijproduct veroorzaken.

Apple beschrijft verschillende methoden om koeling met saffier te realiseren. Een van die manieren betreft het gieten van materialen met een lager kookpunt in speciaal vormgegeven inkepingen in een oppervlak van saffier, waarna de materialen zich door de vorm van de inkepingen aan elkaar hechten. Materialen met een lager kookpunt kunnen bijvoorbeeld metaal of plastic zijn. Vervolgens kan electronica direct op het saffier worden gemonteerd, door de gestolde punten te gebruiken als aanhechtingspunt.

Momenteel wordt saffier al gebruikt in producten van Apple. De afdekking van de cameralenzen is bijvoorbeeld gemaakt van dit materiaal, net als de Touch ID-sensor in de iPhone 5S (review). Apple heeft een meerjarige deal gesloten met GT Advanced Technologies voor de productie van saffier, waardoor verwacht wordt dat Apple veel meer wil doen met het materiaal.