Apple wil van Samsung 40 dollar per apparaat

Abonneer je gratis op Techzine!

Vorig jaar werd al eens beweerd dat Apple een schadevergoeding van 30 tot 40 dollar wenst te ontvangen van Samsung, per verkochte smartphone of tablet die inbreuk maakt op patenten van het Amerikaanse bedrijf. Die beweringen blijken inderdaad grotendeels waar te zijn, Apple’s definitieve eis zou 40 dollar per apparaat zijn.

Daarbij zou Apple deze schadevergoeding willen ontvangen voor de inbreuk op 5 patenten, ofwel 8 dollar per patent. Het gaat om patenten over een universele zoekfunctie, datasynchronisatie, ontgrendeling, auto-aanvullen en telefoonnummers. De gevraagde schadevergoeding zou bijzonder hoog zijn, het lijkt daardoor aannemelijk dat Apple probeert om het maximale uit de desbetreffende rechtszaak te halen.

In de originele rechtszaak behaalde Apple een schadevergoeding van 929 miljoen dollar. Voor de schending van drie patenten komt de vergoeding in totaal uit op 7,14 dollar per apparaat. Apple eist nu voor 5 patenten meer dan vijf keer zoveel.

Op 31 maart zal een schade-expert in naam van Apple in de rechtszaal deze eis beargumenteren. De expert zal dan vertellen waarom -als Apple en Samsung redelijk met elkaar hadden kunnen onderhandelen- tot een royalty van 40 dollar per smartphone en tablet zou zijn besloten.

Samsung is overigens niet geheel vreemd van deze hoogte van royalties. BlackBerry moet een vergoeding van 8 dollar per apparaat aan het Koreaanse bedrijf betalen, voor de schending van één patent. Desalniettemin zou Apple eerder een voorstel hebben gedaan aan Samsung voor een licentiedeal van 30 dollar per smartphone en 40 dollar per tablet voor het gehele patentportfolio. Samsung heeft dat voorstel echter afgeslagen.