‘EU gaat onderzoek starten naar machtsmisbruik Android’

Abonneer je gratis op Techzine!

Als we Reuters mogen geloven dan gaat de EU aan het einde van het jaar een groot onderzoek starten naar Google’s machtsmisbruik met het mobiele besturingssysteem Android. Google domineert met Android 80 procent van de smartphone-markt en zou daar mogelijk misbruik van maken.

Google stelt bepaalde eisen bij het gebruik van Android op smartphones. Als je Android gebruikt is het zeer belangrijk om ook de Google Play Store voor te installeren zodat gebruikers apps kunnen downloaden en installeren. Google hanteert echter een compleet pakket met applicaties waaronder de Google Play Store. Fabrikanten worden verplicht om al deze apps voor te installeren. Daarnaast zouden fabrikanten geen apps mogen voor installeren die de concurrentie aan gaan met de zoekmachine van Google, Google Maps of de Google Play Store.

In november vind de stoelendans plaats in de EU en komt er een nieuwe eurocommissaris voor Mededinging. Op dit moment zou volgens bronnen van Reuters het onderzoek naar Android worden voorbereid zodat de nieuwe Eurocommissaris meteen van start kan.

De EU zou op dit moment bedrijven aan het ondervragen zijn wat de werkwijze rond het gebruik van Android is. Daarnaast is de EU echt op zoek naar hele specifieke details. Bedrijven worden verzocht om e-mails, faxen, brieven en aantekeningen met betrekking tot overeenkomsten met Google te overhandigen. De EU wil gegevens hebben die teruggaan tot aan 2007, waarschijnlijk om vast te stellen hoelang Google zijn macht al misbruikt. In totaal zou de EU zo’n 40 vragen hebben rondgestuurd aan bedrijven en ze tot begin september de tijd hebben gegeven om hierop te antwoorden.

Google heeft ook lucht gekregen van het mogelijke onderzoek naar het bedrijf en heet aan Reuters laten weten: "Iedereen kan Android gebruiken zonder Google en iedereen kan Google gebruiken zonder Android."

Binnen de EU is er nog steeds veel onvrede over de afwikkeling van het onderzoek naar Google’s zoekmachine en de maatregelen die daarop zijn genomen. Google promoot in de zoekmachine de eigen diensten boven die van concurrenten. Hoewel er verbetering is belooft zijn veel Europese politici nog steeds ontevreden met de geboden oplossingen en zou ook dat onderzoek heropend gaan worden.