Binnenkort wordt het mogelijk om via chatdienst Snapchat snel geld over te maken naar een contact. Dat gebeurt door een chatsessie te openen en een bedrag in te tikken. Simpeler kan niet, maar of de transacties dan altijd bedoeld overgemaakt worden is maar de vraag.

Snapcash is gemaakt in samenwerking met Square. Dat bedrijf maakt al langere tijd accessoires die ervoor zorgen dat je met een pas kunt betalen via een smartphone of tablet. De accessoires toveren zo’n product in feite om tot een mobiele kassa.

Snapcash is echter gebaseerd op een dienst van Square waarmee via e-mail geld kan worden overgemaakt. Om Snapcash te laten functioneren is het de bedoeling dat een pinpas wordt gekoppeld aan de Snapchat-account. Vooralsnog wordt de dienst alleen in de Verenigde Staten uitgerold, mensen jonger dan 18 jaar kunnen er ook niet mee aan de slag.

De manier van geld overmaken is zo simpel, dat het ook goed mogelijk lijkt dat er veel onbedoelde betalingen gedaan zullen worden. Vraagt iemand bijvoorbeeld wat een bepaalde smartphone kost en jij reageert met een bedrag, waarna de verstuur-knop verandert in een groene betaalknop. Er is dus wel enige visuele bevestiging, maar veel is het niet. Een echt moment van bewuste bevestiging lijkt er niet. Als het geld niet binnen 24 uur wordt geaccepteerd, wordt het weer teruggestort.

Of Snapchat op termijn ook in de Benelux met Snapcash op de proppen komt is niet duidelijk.