2min

Google heeft een patent aangevraagd op een slimme lens die in het oog kan worden geïmplanteerd. De kunstmatige lens in het oog is voorzien van allerlei slimme features, waaronder sensoren, opslagcapaciteit en zelfs draadloze communicatie.

De lens die Google in ontwikkeling heeft en beschrijft in zijn patentaanvraag kan bij mensen worden geïnjecteerd als vloeistof. Deze vloeistof hard vervolgens vanzelf uit in het oog en fungeert dan als kunstmatige lens. De lens is gemaakt van een flexibel polymeer en vereist wel dat de natuurlijke lens wordt verwijderd.

De lens is vervolgens draadloos via een pc te configureren en Google zou allerlei oogziekten kunnen verhelpen met deze lens en mensen hun zicht weer kunnen verbeteren of herstellen. De sensoren die in de kunstmatige lens zitten zijn ook in staat te detecteren hoeveel vermogen er nodig is om voldoende zichtbaarheid te creëren. Aangezien het gaat om een slimme lens is er uiteraard ook energie nodig en deze wordt onttrokken uit draadloze signalen. Google heeft niet bekendgemaakt of de lens al is getest op mensen.

Het vinden van mensen die de lens willen uittesten zal ongetwijfeld niet heel moeilijk zijn. Er zijn genoeg mensen op de wereld die problemen hebben met hun zicht en hierdoor blind zijn of nog maar een paar procent kunnen zien. Deze mensen zijn in sommige gevallen best bereidt een risico te nemen om hun zicht te laten herstellen.

De procedure waarbij de natuurlijke lens wordt vervangen door een kunstmatige lens is niet nieuw, artsen passen deze methode nu al toe bij mensen die last hebben van bijvoorbeeld staar. Wat wel nieuw is, is dat de lens slim wordt gemaakt en voorzien van allerlei sensoren en een communicatie middel om deze daarna nog te kunnen configureren.

Google werkt al langer aan lenzen voor ogen, eerder toonde het bedrijf als een lens die op het oog kan worden gelegd en die in staat is om de bloedsuikerspiegel te meten. Ook was een camera ingebouwd in de rand van de lens. Over enkele jaren zullen slimme lenzen waarschijnlijk heel normaal gaan worden, de vraag is hoelang het nog gaat duren voordat de eerste mensen een slimme lens krijgen.