Review: Apple iOS 7 voor iPad, iPhone en iPod touch

Conclusie

Apple heeft iOS 7 een enorme update gegeven. Nee, Apple is niet van zijn geloof gevallen en heeft dezelfde opbouw van de interface als altijd: het vergrendelscherm ontgrendel je op dezelfde manier zoals sinds versie 1, het thuisscherm van iOS heeft nog altijd rijen van pictogrammen. Maar daar is niets mis mee, want dat is een fijne en simpele interface die zich zeker bewezen heeft. iOS 7 is dan ook zeker geen revolutie, maar het is wel een grotere evolutie dan normaal.

De complete stijl van iOS 7 is vernieuwd en opgefrist en dat is de belangrijkste vernieuwing die het platform ook hard nodig had. Daarnaast zijn de ingebouwde apps sterk verbeterd en kunnen deze eindelijk mee met wat derde partijen en de concurrentie hebben te bieden. Alle apps werken in de uiteindelijke versie consistent en stabiel, zoals we dat ook van Apple gewend zijn.

Een fijne toevoeging is ook het controlecentrum, waarmee snel even wat instellingen gewijzigd kunnen worden. Het controlecentrum is altijd aanwezig, door een veeg van onderin het scherm, maar zit nooit in de weg. Wel moest ik er even aan wennen, omdat ik nog regelmatig naar Instellingen ging om enkele simpele dingen aan te passen die nu dus ook via het controlecentrum zijn aan te passen. Dat is een kwestie van gewenning.

Apple is zijn oog voor detail niet verloren, zo blijkt uit de zeer goede afwerking van iOS 7. Aan elk detail van een app of functie is gedacht, of het nu gaat om het multitaskmenu dat erg mooi scrollt, of om het effectje van een app die je wilt installeren. Het is gewoon erg goed gedaan.

Apple had op zijn luie reet kunnen zitten en wat saaie veranderingen door kunnen voeren in iOS 7. Dat heeft het echter niet gedaan. Het heeft zijn OS flink onder handen genomen en loopt met deze wijzigingen weer voorop, voor op Android, want Google heeft verre van het niveau van afwerking van Apple, en voor op Windows Phone, dat nog veel basiszaken mist en soms wat saai wordt. Dat is bij iOS 7 allerminst het geval. Bovendien is het zo dat iOS 7 voor erg veel iDevices beschikbaar is, wat ook nog eens een groot pluspunt is.

Wel is het zo dat niet alle iOS-apparaten dezelfde hoeveelheid functies krijgen, maar dat is iets waar je rekening mee kunt houden bij de aanschaf.
8.7
  • Frisse nieuwe stijl;
  • Ingebouwde apps krijgen veel verbeteringen;
  • iOS nu completer dan ooit;
  • Veel iOS-apparaten krijgen update;
  • Nog steeds rijen pictogrammen op hoofdscherm;
  • Niet alle functies beschikbaar voor alle iOS-apparaten;
  • Geen ondersteuning voor meerdere accounts;
  • Meer op gebaren gebaseerd was interessanter geweest.