2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Conclusie

iOS 8 wordt door Apple gezien als de grootste update tot op heden. Dat is misschien ook wel zo, maar bij lancering blijkt dat nog niet direct. Veel nieuwigheden zijn op het moment van lancering nog zo nieuw dat ontwikkelaars ze nog niet ondersteunen, dat zal geleidelijk gebeuren. De nieuwe snufjes zijn echter veelbelovend.

Als je beschikt over meerdere Apple-apparaten zal je kunnen genieten van een samenwerking die tot nieuwe hoogtes wordt getild. Je kan werk direct overnemen van een ander iDevice, terwijl je ook op deze andere apparaten gebruik kan maken van de dataverbinding en de bel- en sms-functies van je iPhone.

De focus op domotica en gezondheid is op dit moment nog uniek, maar over de werking valt nog niet zoveel te zeggen omdat apps ervoor gereed moeten worden gemaakt. Concurrent Google heeft voor Android soortgelijke zaken aangekondigd, maar het zal ook in dit geval nog wel even duren voordat gebruikers daar wat van zullen merken.

Apple heeft iOS in het verleden voorzien van gigantische virtuele muren om de veiligheid en een consistente gebruikservaring te waarborgen, maar daardoor waren complexere handelingen zoals het delen van data tussen apps zo goed als onmogelijk. Op een geheel eigen manier wordt dit via gecontroleerde API’s eindelijk mogelijk, terwijl ook de Touch ID-sensor door ontwikkelaars gebruikt kan worden voor verificatie. Dat Apple voor ontwikkelaars wat meer open wordt is natuurlijk ook zeer voordelig voor gebruikers.

iOS 8 heeft in mijn ogen één grote tekortkoming en dat is dat er nog altijd niet is voorzien in ondersteuning voor meerdere gebruikersprofielen op de iPad. Dit is een apparaat dat in mijn ervaring door het hele gezin gebruikt wordt en zeker zou profiteren van gescheiden omgevingen voor afzonderlijke gebruikers. Ook is het jammer dat Siri nog steeds geen Nederlandse spraak ondersteunt, maar aangezien onze taal wereldwijd gezien maar weinig wordt gebruikt is het logisch dat we lang moeten wachten, maar leuk is anders. Wel hebben we nu de mogelijkheid om in het Nederlands teksten te dicteren, wat goed werkt.

Ondanks die tekortkoming krijgt iOS -zoals tot op heden ook steeds het geval is- een onmisbare update vol met nieuwe slimme functies. Een deel is geïnspireerd door de concurrenten (Android en Windows Phone) en de jailbreakcommunity, maar er is ook zeker sprake van een hoop unieke vernieuwingen die je nog nergens ziet. Het is nu al een goede update, maar met de zegen van de ontwikkelaars kan iOS 8 in de komende maanden nog veel krachtiger worden.
8.7
  • iOS krijgt een veel opener karakter;
  • Grenzen tussen iOS en OS X vervagen steeds verder;
  • Aankopen delen met je familieleden;
  • Focus op domotica en gezondheid;
  • Spotlight wordt contextgevoelig, zoekbalk van Safari ook erg slim;
  • Teksten dicteren in het Nederlands..
  • ..maar Siri heeft nog steeds geen ondersteuning voor Nederlands;
  • Nog stééds geen gebruikersaccounts op de iPad;