2min

Ingebouwde apps

News


Met iOS 9 introduceert Apple een nieuwe app met een overzicht van nieuwsberichten. Vooralsnog is deze app normaliter echter niet te gebruiken in Nederland, maar als je de regio van je apparaat wijzigt naar ‘Verenigde Staten’ komt deze wel beschikbaar. Je moet het dan wel doen met Engelstalig nieuws.
Bij het instellen van de News-app kies je een aantal bronnen zoals Bloomberg, CNN, Reuters, The New York Times en The Wall Street Journal. Tevens kan je na het instellen bepaalde onderwerpen die je interesseren, denk aan wetenschap, politiek, software en technologie. Uiteraard wordt het nieuws vervolgens gecureerd op basis van je voorkeuren.

Media hebben de mogelijkheid om hun nieuws volledig in News te integreren, of alleen een uittreksel te tonen. Gebruikers profiteren het meest van de volledige integratie omdat het nieuws dan op een mooie manier wordt gepresenteerd. Wordt alleen een uittreksel getoond, dan kan de gebruiker het volledige artikel lezen op de website. Op die manier verdienen de media ook wat aan deze app.

Notities


De Notities-app heeft weer wat kleine verbeteringen ondergaan. Zo kan je nu een checklist toevoegen, waarbij je natuurlijk ook punten kunt afvinken. Vanuit de Kaarten-app kun je nu ook een locatie toevoegen, waarbij ook een voorvertoning wordt aangeleverd. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een weblink vanuit Safari of een tweet, als je maar gebruikmaakt van de standaard Delen-methode van iOS.

Ook is het mogelijk om een tekening te maken en aan een notitie toe te voegen. Dat is waarschijnlijk meer een gimmick dan dat je het ook echt zal gebruiken, maar het is handig dat het kan. Het is dan weer jammer dat je niet direct vanuit de Notities-app aantekeningen op een foto kunt maken.


iCloud Drive


Een veelgevraagde toevoeging voor iOS was een bestandsbeheerder. Apple weigert nog altijd om optie voor het gehele bestandssysteem toe te voegen, maar heeft nu wel een app voor iCloud ontwikkeld. Met iCloud Drive kan je alle bestanden in Apple’s cloudomgeving inzien en beheren. Op deze manier is het ook makkelijker om bestanden tussen verschillende apparaten te delen en met een bepaalde app te openen.

De iCloud Drive-app is standaard verborgen omdat Apple waarschijnlijk nog steeds van mening is dat veel gebruikers er geen behoefte aan hebben. Je kan ‘m tevoorschijn toveren door de Instellingen-app te openen, vervolgens te tikken op iCloud en dan op iCloud Drive, om vervolgens de schakelaar Op beginscherm om te zetten.