3min

Meegeleverde software

Ubuntu heeft een breed scala aan software dat standaard al meegeleverd wordt. Ik zal eerst even beginnen bij de kern van het hele besturingssysteem, namelijk de Linux-kernel. De meegeleverde versie is 2.6.35 en de grootste wijziging is ondersteuning voor multitouch.

Ubuntu gaat Windows 7 achterna en heeft nu volledige ondersteuning voor multitouch. Applicaties hoeven hiervoor niets te doen, mits ze de GTK- of Qt-toolkit hebben gebruikt, om de multitouchgebaren te ondersteunen. Vooral systeemfabrikanten vroegen om deze functie en nu hij er eindelijk in zit en het Ubuntu Light-initiatief op poten is gezet, wordt Ubuntu misschien meer mainstream.

Maar moving on: nog steeds van de partij is Gwibber. Dat is nu bijgewerkt met een SQLite-back-end, wat het een stuk sneller moet maken. Deze Twitter-, Facebook- en andere socialenetwerkapplicatie wordt standaard meegeleverd om de slogan Social from the start waar te maken. Overigens brengt deze SQLite-wijziging wel het nadeel met zich mee dat synchronisatie van berichten via Ubuntu One niet meer mogelijk is.


Gwibber


Zoals altijd heeft verder ook de GNOME-desktopomgeving een update gekregen. Dit keer een heel kleine update gezien er hard gewerkt wordt aan GNOME 3.0 die op de planning staat voor april 2011. Zo is Empathy verbeterd en is het nu mogelijk om contactpersonen die zowel op MSN als op bijvoorbeeld Yahoo! zijn toegevoegd, samen te voegen. Verder is PDF-ondersteuning verbeterd en is Nautilus iets logischer opgebouwd (vooral bij het samenvoegen van bestanden).

De laatste noemenswaardige wijziging is dat Evolution is bijgewerkt naar een nieuwe versie die het aanzienlijk sneller moet maken. Deze client van Novell kan overweg met alle soorten e-mail, kalenders en overige dingen. Het is de standaard-e-mailclient in Ubuntu en hij heeft ondersteuning voor alle gangbare functies zoals IMAP en POP3. Je moet overigens voor bijvoorbeeld Gmail nog wel zelf het een en ander instellen.

Ik vind Evolution overigens een erg fijne e-mailclient. Er is ondersteuning voor gegroepte weergave, voor een Outlook-weergave (e-mail in een verticale balk links naast het bericht zelf) en de kalenderfunctie doet ook wat ik ervan verwacht (daar wel Google-integratie). Toch hoor ik altijd veel mensen die liever Thunderbird prefereren. Het scheelt waarschijnlijk niet veel en zeker nu Evolution sneller is, kan het misschien weer wat gebruikers terugwinnen. Een voordeel van Evolution is wel dat het beter integreert in de GNOME-desktop dan Thunderbird.

Overigens, een beslissing die ook door GNOME gemaakt is en een aanzienlijk effect heeft op de desktop, is de keuze om voor Shotwell als standaardfoto-applicatie te kiezen in plaats van F-Spot. De belangrijkste reden hiervoor is dat Shotwell net wat simpeler en sneller is dan F-Spot.


De nieuwe foto-applicatie Shotwell


Qua functies is het met Shotwell mogelijk om rode ogen weg te werken, foto’s te verkleinen, te roteren, te verbeteren (automatisch) en om zelf de kleuren aan te passen. Meer dan dat wordt het niet. Ook is er ondersteuning voor labels en voor tijdstempels op foto’s. Het is een heel simpele applicatie die helaas nog niet echt in de buurt komt van Windows Live Photo Gallery (vooral gezichtsherkenning en Photo Fuse zijn functies die Photo Gallery onderscheiden). Met Shotwell is het overigens wel mogelijk om foto’s op Facebook, Flickr of Picasa te publiceren.

Rhythmbox wordt nog steeds standaard meegeleverd en hier word ik niet echt warm of koud van. Het is een muziekapplicatie waarvan je verwacht dat die muziek afspeelt en dat doet hij ook. Niet dat Windows Media Player nu zo geweldig is, maar iets doen met de albumhoes was toch wel leuk geweest. Het doet natuurlijk wat het moet doen en het doet dat goed, maar het is misschien een heel klein beetje karig. Gelukkig is er wel Banshee dat al een stuk meer heeft te bieden dan Rhythmbox (onder meer iets als iTunes Genius).


Rhythmbox. Weinig veranderd.


Verder is veel hetzelfde gebleven. OpenOffice.org is nog steeds van de partij, evenals een rekenmachine, een teksteditor, zoeken, enkele spelletjes, een scanapplicatie, Mozilla Firefox 3.6 is de standaardbrowser, PiTiVi is bedoeld voor videobewerkingen (maar de nieuwste OpenShot is beschikbaar) en Brasero neemt nog altijd het branden van cd’s en dvd’s voor zijn rekening (voor Blu-rays moet je Nero voor Linux aanschaffen).