4min

Android in het nieuw (2)

Multitasking


Het multitasking-scherm is wat mij betreft absoluut geen vooruitgang. Google heeft ervoor gekozen om kaarten van apps weer te geven in een soort verticale carrousel of een adreskaartenmolen. Ik vind het persoonlijk een ontzettend onding, zeker in vergelijking met hetgeen we kennen van Android KitKat. De kaarten zijn -afgezien van de eerste- voor een miniem gedeelte zichtbaar en het is een omslachtig werk om er doorheen te bladeren als je een bepaalde app zoekt.

Daar komt bij dat Google er bij smartphones voor heeft gekozen om alle tabbladen van Chrome standaard als een losse kaart weer te geven, waardoor de interface nogal drukbevolkt wordt. Ik snap de gedachtengang en de grens tussen apps en web-apps wordt daardoor kleiner, maar ik denk dat het voordeel in dit opzicht niet opweegt tegen het nadeel. Gelukkig is deze functie in Chrome uit te schakelen, bij tablets is deze weergave überhaupt niet geïmplementeerd. Dat is gek, want op een tabletscherm was daar juist meer ruimte voor geweest.

Een kleine toevoeging van Google is dat tegenwoordig ook in dit venster de Google-zoekbalk wordt weergegeven. Handig, mocht je die vaak gebruiken, maar voor mij geldt dat absoluut niet. Ook in dit opzicht heeft Google op functioneel gebied niet zoveel geïnnoveerd: fabrikanten plaatsen hier bijvoorbeeld knoppen om snel alle geopende apps af te sluiten, dat was in mijn optiek een betere toevoeging geweest.


Notificatiescherm


Het notificatiescherm is met Android 5.0 Lollipop waarschijnlijk de grootste verandering ondergaan. Te beginnen met de animatie bij het openen, deze was in het verleden wat mij betreft een beetje onlogisch. Je veegde van boven naar beneden en het oogde alsof het notificatiescherm er altijd al had gestaan, maar door je vinger pas zichtbaar wordt. Dat kwam doordat alle elementen al op hun uiteindelijke plek stonden. Bij de nieuwe animatie trek je -net als bij iOS en Windows Phone- het venster en alle inhoud echt naar beneden, de notificaties vouwen zich stuk voor stuk uit naarmate je het venster verder opent. Dat oogt een stuk logischer in combinatie met de beweging.

Notificaties worden dus als kaarten weergegeven en zijn nog altijd weg te werken door ze horizontaal weg te vegen. Vind je notificaties vanuit een bepaalde app irritant worden, dan kan je ze makkelijk uitschakelen door er eentje even langere tijd in te drukken en via het Info-knopje de notificaties te blokkeren.

Rechtsboven in het venster zijn verschillende iconen te zien, bijvoorbeeld voor de WiFi- en telefoonverbinding, accustatus en als laatste een profielfoto van de account. Druk je op dit gedeelte, dan opent zich een overzicht met schakelaars voor zaken zoals WiFi en Bluetooth, nieuwigheden zijn hier de mogelijkheid om een zaklampfunctie in te schakelen, de schermrotatie uit te schakelen en de schermweergave naar bijvoorbeeld een Chromecast te sturen. Het wijzigen van de schermverlichting voltrekt zich niet meer middels een vrij domme drukknop met vooraf ingestelde standen, maar een schuifregelaar. Daardoor wordt het aanpassen veel preciezer en sneller.

Het gebruik van het notificatiecentrum is op telefoons en tablets nu overigens identiek: eerder was het zo dat het losse overzicht van de notificaties en schakelaars weer werd gegeven als je respectievelijk aan de linker en rechter zijkant van de bovenkant van het scherm naar beneden veegde. Het overzicht van schakelaars is tevens direct te openen door met twee vingers naar beneden te vegen, of als het centrum al geopend is nog een keer naar beneden te vegen.

Ik vind deze bredere implementatie van de schakelaars oneindig veel beter dan de knop die Google voorheen rechtsboven in het venster had weggestouwd om er maar van af te zijn. In dit geval heeft Google dus wél gekeken naar hetgeen de concurrentie heeft gedaan en daar een eigen draai aan gegeven. Maar toch is er ook een minpunt: de knop om alle notificaties te wissen staat nu links onder de laatste notificatie en heeft dus geen echte vaste locatie. Ook kan deze knop buiten het scherm vallen als er te veel notificaties zijn, waardoor je naar de onderkant moet vegen.

Toetsenbord


Het laatste element dat ik graag uitlicht is het toetsenbord. Ook hier heeft Google flinke grafische wijzigingen doorgevoerd. Ik vind het toetsenbord persoonlijk erg veel lijken op bijvoorbeeld op de iOS-versie van Minuum. Dat komt doordat de toetsen geen eigen ruimte meer hebben, maar zweven op een wit vlak. Toen we nog niet zo bekend waren met touchscreens was het prettig als knoppen heel duidelijk werden weergegeven, nu weten we meestal wel wat een knop is en kan de omranding weg. Dit maakt het toetsenbord van Android een stuk opgeruimder.

Functioneel gezien verandert er eigenlijk niks aan het toetsenbord: Google updatet het toetsenbord via Google Play en gebruikers van toestellen zonder Lollipop hebben functioneel gezien dus dezelfde zaken voor handen.