Nieuwe functies (2)

Zoeken in adresbalk


Een erg fijne nieuwe functie is dat je in IE 9 nu direct kan zoeken vanuit de adresbalk. Wanneer je bijvoorbeeld een zoekterm of onvolledig adres invoert, zal Internet Explorer direct een zoekopdracht starten met de door jou geselecteerde zoekmachine. Dit kennen we al uit bijvoorbeeld de Chrome-browser van Google en werkt fijner dan een aparte zoekbalk.


Meldingsbalk


Een meldingsbalk aan onderzijde van de browser moet voorkomen dat de gebruiker bij eventuele problemen eerst allerlei schermen door moet klikken maar direct kan zien wat er aan de hand is. Ook vraagt de meldingsbalk bijvoorbeeld wanneer men ergens inlogt, of de browser het wachtwoord op mag slaan zodat je de volgende keer niet alles opnieuw hoeft in te voeren. Het uiterlijk van de balk en het feit dat die onderaan het beeldscherm staat zou kunnen betekenen dat gebruikers er overheen kijken of zich eraan gaan irriteren. Wellicht had Microsoft hier nog wat meer af moeten kijken bij Google Chrome.


Prestatiemonitor van invoegtoepassingen
Met de prestatiemonitor kan de gebruiker zien welke invoegtoepassingen de verbinding vertragen. In de prestatiemonitor kan deze toepassing ook desgewenst worden uitgeschakeld of verwijderd.


Hardwareacceleratie


Internet Explorer 9 gebruikt de grafische processor om taken zoals online gaming te verwerken. Door deze taken dus te verdelen, zou de load minder moeten zijn en het geheel soepeler lopen. Door gebruik te maken van de GPU claimt Microsoft een snellere webervaring dan ooit. Dit is een functie die veel browsers momenteel aan het toevoegen zijn en op termijn zeker voordelen op gaat leveren tijdens het browsen.

Trackingbeveiling


Door middel van trackingbeveiling worden bepaalde websites beperkt in hun communicatie. Hierdoor waarborgt Internet Explorer de prive gegevens. Ook kan je zelf desgewenst kiezen welke sites beperkt worden en welke niet.

Dit is natuurlijk een leuke functie om bepaalde overheden en privacy organisaties blij te maken, alleen wat de gebruiker zich moet afvragen is of dit wel zo’n goede functie is om in te schakelen?

Als websites worden beperkt om hun bezoekers te volgen dan kan dat betekenen dat je bij elk bezoek opnieuw moet inloggen of dat het voor advertentie netwerken onduidelijk is wie je precies bent. Het gevolg is dat je vaak goedkope niet relevantie advertenties krijgt te zien tijdens het surfen. Bijvoorbeeld dat je als man reclames krijgt te zien voor tampons en inlegkruisjes of vrouwen die geconfronteerd worden met reclames voor voetbaltijdschriften. Zo’n systeem heeft duidelijk ook nadelen.

ActiveX-filtering


Met ActiveX kunnen ontwikkelaars interactieve inhoud op hun website weergeven. Dit kan echter ook risico’s met zich meebrengen. ActiveX filtering van Internet Explorer blokkeert deze websites wanneer het nodig is.

Tussen Beta 1 en de Release canidate zitten verschillende verbeteringen en aanpassingen. Deze zijn in onderstaande tabel van Microsoft zelf duidelijk weergegeven.