2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Android Gingerbread

De Nexus S is de eerste telefoon die is voorzien van Google’s nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem Android. Het gaat om versie 2.3 met de codenaam ‘Gingerbread’. Maar wat houdt dit nou eigenlijk in? Op deze pagina worden de belangrijkste nieuwigheden uit Gingerbread besproken.



User Interface

Qua uiterlijk komt Gingerbread redelijk overeen met de vorige versie van Android, welke de codenaam ‘Froyo’ kreeg. Hoewel er geen grote veranderingen zijn, zijn er wel degelijk een aantal kleine toevoegingen en aanpassingen doorgevoerd welke alsnog een groot verschil weten te maken.

De look and feel van Android wordt namelijk flink verbeterd door de Gingerbread-update. Hierbij zijn het de kleine dingen die grote stappen betekenen. Door het toevoegen van een aantal kleine en subtiele aanpassingen voelt Android ineens aan alsof het OS beter is afgewerkt. Het witte thema van Froyo heeft plaats moeten maken voor een sober zwart thema. Sober, maar ook stijlvol.

Zo is er bijvoorbeeld het applicatiemenu waarin de iconen op een subtiele wijze aan de boven- en onderkant verdwijnen in het niets. Wanneer het scherm van de telefoon wordt uitgeschakeld klapt het beeld als het ware samen in het midden, als een oude TV die uitgeschakeld wordt. Druk je op het hoofdscherm op een lege plaats op de wallpaper, dan reageert deze op je aanraking.



Invoer van tekst

Het toetsenbord is opnieuw ontworpen en het gebruik is ook wezenlijk veranderd wanneer bijvoorbeeld tekst geselecteerd moet worden. Je houdt je vinger op een woord en vervolgens komt er een menu naar voren waarin onder anderen gekozen worden om een woord te selecteren. Vervolgens verschijnen er twee blokjes om het woord heen. Met de blokjes kan de selectie aangepast worden.

Er zijn ook een aantal nieuwe multitouch-functies toegevoegd aan het toetsenbord en de knip- en plak-functie werkt nu ook in alle andere applicaties met tekstinvoer, in plaats van slechts de Gmail-applicatie.

Energiegebruik

Android Gingerbread springt beter om met applicaties die in de achtergrond door blijven draaien en zo nog aanspraak maken op de energievoorraad in de accu. Wanneer Android merkt dat een achtergrond applicatie teveel vraagt van het systeem zal deze automatisch worden afgesloten.

Tevens krijgt de gebruiker meer inzicht in het energieverbruik van systeemcomponenten en applicaties.

Er zijn tevens veranderingen aangebracht in de Camera, het downloadmanagement en internetbellen.