Prestaties en accuduur

Bij een soc die we nog niet eerder hebben gezien in een smartphone, zijn we uiteraard ook altijd benieuwd naar de prestaties ervan. We hebben zowel PCMark als GFXBench en 3DMark gedraaid op de Kodak Ektra. De eerste is een systeembenchmark en geeft een beeld van de algemene prestaties van de Helio X20. Met GFXBench en 3DMark testen we puur de grafische rekenkracht van de ARM Mali-T880, handig als je relatief veeleisende games wilt spelen op je smartphone. Dat laatste is overigens nog niet zo eenvoudig, simpelweg omdat er niet zo heel veel serieus zware games in de Play Store staan.

Benchmark: Crossplatform: PCMark – Work performance

Op basis van onze tests kunnen we concluderen dat het cpu-gedeelte van de Helio X20 behoorlijk potent is. De prestaties zitten net boven het niveau van de Qualcomm Snapdragon 810, de chip die in 2015 in high-end smartphones werd gebruikt. Dat is voor het prijspunt waarop de Ektra in de markt gezet wordt gewoon prima.

Benchmark: Crossplatform: 3DMark – Sling Shot

Benchmark: GFXBench 3.1 Car Chase (onscreen) – desc – 547 – ACTIEF

De gpu is in de basis dezelfde als die in de Samsung Galaxy S7 zit, maar dan met fors minder ingeschakelde rekenkernen. Waar die er 12 heeft, moet de Ektra het doen met een derde daarvan. De Huawei Mate 8 gebruikt dezelfde gpu. Verwacht hier geen wonderen van.

Benchmark: Crossplatform: PCMark – Work accuduur

In het algemeen zijn de prestaties van de Kodak Ektra niet slecht. Dat kan jammer genoeg niet gezegd worden van de accuduur. Die valt ronduit tegen als we kijken naar de score in PCMark. Er zit ondanks de forse behuizing een accu in met een capaciteit van 3000 mAh. Dat is op zich niet weinig voor een smartphone, maar in deze behuizing had waarschijnlijk een veel grotere accu gepast. Voor de volledigheid, alle toestellen worden getest met globaal dezelfde schermhelderheid. In de praktijk werd de matige accuduur overigens ook bevestigd.