5min

Gebruik

Op de vorige pagina hebben we al laten weten dat het toetsenbord prima te gebruiken is op de USB 2.0-poorten na. Wat natuurlijk ook enorm belangrijk is, is de tablet zelf. Hoe is deze in het gebruik.

Als we gaan kijken naar het gewicht (zonder dock/toetsenbord), dan is de Eee Pad Transformer met zijn 680 gram deze net iets zwaarder dan de iPad 2 (613 gram) en net iets lichter dan de Acer Iconia Tab A500 (765 gram). Hoewel lichter in veel gevallen wel gewoon beter is merk je het verschil niet echt. De houvast van de tablet is ook prima en het scherm reageert lekker soepel.



Een van de grote verbeteringen die we al wel merken is de vooruitgang van Android 3.0 naar 3.1. Het is duidelijk dat Google met elke nieuwe release een stapje dichterbij een goed product komt. Op dit moment staat Android eigenlijk pas op het beginpunt van de tabletontwikkeling waar Apple met zijn iPad al een heel stuk verder is.

Toch merk je dat Android 3.1 een stuk minder vaak crasht en al veel soepeler werkt. We hebben geen momenten meer gehad dat de tablet helemaal vastliep of een poging deed om dat te doen. Het is duidelijk dat Android 3.1 wederom beter is, helaas is het met apps nog voor de Android tablets nog niet veel beter gesteld, deze blijven nog steeds ver achter, iets wat alleen tijd kan oplossen.

Iets anders wat ons opviel is dat Asus ervoor heeft gekozen om Tegra Zone niet standaard te installeren. Veel andere tabletfabrikanten die gebruik maken van de Tegra chip installeren deze Android App wel voor, deze Tegra Zone laat in een snel en kort overzicht zien welke Android Games speciaal zijn ontworpen voor de Tegra 2 chip en kunnen worden gezien als de betere games. Asus promoot deze games en de Tegra Zone dus niet, de Tegra Zone is overigens wel gewoon te downloaden in de Android Market.



Wel heeft Asus zelf een aantal eigen applicaties voor geïnstalleerd; de ASUS Launcher, MyLibrary, MyNet, MyCloud*4, Polarize, File manager en PC Sync.

De Asus Launcher is de applicatie die het dashboard en het menu met applicaties van Android toont, in vergelijking met de normale launcher van Android 3.0 zijn er grafisch wat kleine verschillen te ontdekken. De Asus Launcher is wat mij betreft iets beter afgewerkt en heeft net iets mooier knoppen dan de standaard Android versie. Maar zoals gezegd het gaat om hele kleine verschillen.

De MyLibrary is een boekwinkel die aangeboden wordt door @Vibe, inmiddels heeft in Nederland Bol.com ook al een app voor ebooks en internationaal heb je natuurlijk ook nog de Amazon app. Deze Library is de zoveelste ineen dozijn.

MyNet maakt het mogelijk om muziek, foto’s en video’s te delen over je lokale thuisnetwerk. Zo kan je bijvoorbeeld op de tablet de video’s bekijken die je op je pc hebt staan en vice versa. De ondersteuning aan formaten is redelijk maar verwacht geen MKV te kunnen kijken op de tablet. De tablet kan de datastream van een Full HD video overigens moeite loos aan, dus als het formaat wordt ondersteund is het prima kijken.



MyCloud is een app die je in staat stelt verschillende dingen te doen. Bijvoorbeeld al je video’s, muziek en documenten op te slaan in de clouddienst van Asus. Op deze manier kan je je bestanden nooit verliezen mocht je tablet kapot gaan of worden gestolen. Daarnaast kunnen muziek en video’s worden gestreamed vanuit de cloud, direct op je tablet.

Een andere functie die in onze optiek een hele eigen app had verdient, is MyDesktop. Hiermee is het mogelijk, mits de applicatie ook op je Windows of Mac computer is geïnstalleerd, om deze via Remote Desktop over te nemen op je tablet. Je kan dus ook echt in je Windows installatie komen en daar verder werken.

Tot slot biedt de MyCloud app ook nog @Vibe aan, een dienst waarmee je internetradio kan beluisteren maar ook muziek en video’s kan afspelen vanaf het internet, uiteraard wel tegen betaling.

Een applicatie die ook door Asus wordt voorgeïnstalleerd is Polaris Office, een beperkte Office Suite voor Android. Hoewel ik hier de term beperkt gebruik ondersteund dit Officepakket meer functies dan je in eerste instantie zou verwachten. Zou is het openen van een .doc of .docx bestand geen enkel probleem, ook het bewerken ervan niet. Ook Excel documenten kunnen worden geopend en aangepast. Het is uiteraard geen volledige Word of Excel vervanger maar de basis is er en het werk ook gewoon. Tot slot zit er ook nog software bij een om snel een presentatie in elkaar te zetten.



Door Polaris Office is het mogelijk om de Asus Eee Pad Transformer ook echt als netbook te gebruiken en snel even een documentje op te stellen of aantekeningen maken. Een echte vervanger voor je Windows of Mac PC vind ik het echter nog niet. Bepaalde functies die je gewend bent in Windows of Mac OS X gaan simpelweg niet zo makkelijk op een tablet. Bijvoorbeeld het selecteren van tekst en functies als knippen en plakken. Zodra je de tekst wilt selecteren krijg je namelijk de Android selectietool te zien en moet je de selectie met je vinger op het touchscreen doen, dat is gewoon niet wenselijk als je over een volwaardig toetsenbord beschikt.

Aan de andere kant moet wel gezegd worden, dat Android met versie 3.1 nog steeds pas enkele maanden aan zijn eerste tabletversie bezig is, maar Asus nu al met dit product kan komen en een Officepakket dat gewoon werkt, het zij nog niet helemaal perfect.

Filemanager en PC Sync zijn de twee overgebleven apps die Asus standaard installeert. De eerste zorgt ervoor dat je je bestanden kan beheren op je tablet, maar ook wanneer je bijvoorbeeld een USB-Stick aansluit op je tabletdock (toetsenbord), kan je bestanden beheren via deze app, je kan er uiteraard ook mee, kopieëren, verplaatsen en verwijderen.

PC Sync is een applicatie waarmee je in staat bent al je documenten met een PC of Mac computer te synchroniseren, een soortgelijke app vindt je bij vrijwel elke tablet.