2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Inleiding

Er zijn de afgelopen vele Android-tablets uitgekomen, alsook de iPad 2 van Apple, welke vooralsnog de beste zaken doet. Eind 2010 was het echter RIM die haar ‘Apple-killer’ aankondigde, de BlackBerry PlayBook. Hoewel de naam anders doet vermoeden is de PlayBook gericht op de zakelijke markt, welke jaren terug toch ook gedomineerd werd door BlackBerry.



De naam ‘PlayBook’ lijkt dan ook ongelukkig gekozen. Ondanks dat men echt wel een spelletje kan spelen op deze tablet, ligt hier zeker niet de focus op. RIM heeft zich voornamelijk gericht op het zakelijk aspect dat een tablet kan bieden, iets waar anderen nog veel hebben laten liggen. De PlayBook is daarom ook eerder bedoeld om een mooie PowerPoint-presentatie mee aan te sturen, alsook het veilig houden van je bestanden.

De PlayBook is een tablet met een schermdiagonaal van 7 inch. Daarmee is de tablet bijvoorbeeld even groot als de originele Samsung Galaxy Tab, maar veel kleiner dan Apple’s iPad.

In plaats van een ‘eigen’ besturingssysteem heeft RIM een het Canadese bedrijf QNX in de arm genomen om de ontwikkeling op zich te nemen. RIM heeft dit bedrijf overigens rond de aankondiging van de PlayBook overgenomen om de ontwikkeling toch intern te kunnen houden.

Dit betekent dan ook dat we hier niet te maken hebben met een Android-tablet, ook niet met een iOS-tablet, maar met een tablet dat een besturingssysteem heeft dat we nog niet eerder zagen. Het gaat om ‘BlackBerry Tablet OS’. Hierbij is zeker geen sprake van een soort poort van BlackBerry OS voor de telefoons, maar een volledig nieuw systeem. Het is natuurlijk de vroeg hoe goed RIM het hier van af brengt.

De PlayBook wordt in drie verschillende versies uitgebracht, waarbij de hardware slechts verschilt in beschikbare schijfruimte. De versie die wij testen heeft 16 GB aan opslagruimte aan boord, maar er is tevens een versie met 32 of 64 GB te koop. In oplopende mate van opslagruimte betaalt men 430, 535 en 620 euro voor de tablets.