4min

Tags in dit artikel

, , , ,

BlackBerry Tablet OS (2)

Connectiviteit

Eén van de belangrijkste dingen aan tablets is natuurlijk dat het kleine alleskunners moeten zijn. Natuurlijk is de mogelijkheid om het systeem aan te sluiten op een draadloos netwerk dan ook gewoon onmisbaar. De BlackBerry PlayBook kan met zo goed als alle denkbare Wi-Fi-netwerken verbinden zonder al te veel moeilijkheden.



Er is echter geen 3G-ondersteuning en dat betekent dat het onderweg niet direct mogelijk is om dingen met het internet te doen. De tablet kan wel een 3G-verbinding delen met een BlackBerry-telefoon. In Amerika heeft men overigens wel de beschikking over versies die overweg kunnen met WiMAC, Sprint, HSPA+ en LTE. 3G zat er echter niet in, blijkbaar.

Met behulp van Bluetooth is het mogelijk om een toetsenbord en muis aan te sluiten. Op zich handig tijdens het werken, maar voor algemeen gebruik niet direct een aanrader. Dat komt opnieuw door de gestures, welke middels de rechter-muisknop moeten worden uitgevoerd. Men krijgt dan niet een menuutje met verschillende opties, maar moet echt (met de muisknop ingedrukt) de gestures uitvoeren. Het komt nogal knullig over en is bovendien gewoon onhandig.

Ondersteuning voor USB Mass Storage is opvallend genoeg niet meegenomen met de PlayBook, ondanks de aanwezigheid van een Micro USB-poort. Als de tablet middels deze poort op een computer wordt aangesloten krijgt de gebruiker de optie om een driver te installeren. Is deze eenmaal geïnstalleerd, dan kan de PlayBook wel via het netwerk aangesproken worden, wat natuurlijk óók best handig is. Echter, ik had dit liever als optionele functie gezien, dit soort apparaten moet in mijn ogen gewoon via USB aan te sluiten zijn. Het wordt overdragen van bestanden wordt zo immers moeilijker dan dat het zou moeten zijn.
De ondersteuning geldt overigens ook alleen voor de PC en de Mac.



Muziek

De applicatie voor muziek is opgedeeld in vier verschillende secties: ‘Artiest’, ‘Album’, ‘Genre’ en ‘Nummer’. Dit is een heel logische opdeling en het geheel is ook goed vormgegeven.

Afhankelijk van de gekozen optie is de layout van het volgende scherm anders. Bij het kiezen van een album komt er een grote grid met de album-art van de desbetreffende albums. Bij de andere opties komt er slechts een lijst met verschillende genres, nummers en artiesten tevoorschijn. Het is helaas niet geweldig makkelijk om door de lijst te navigeren, dit kan alleen door handmatig er doorheen te scrollen of een zoekopdracht in te geven. Het is niet mogelijk om direct naar een letter van de lijst te navigeren.

De speakers in de PlayBook zijn van erg goede kwaliteit. Het geluid komt zeer helder over en het detail lijkt groot. Helaas kunnen de speakers niet heel hard, dus in luidere omgevingen kan dat nog wel eens een probleem vormen. Desalniettemin heeft Research in Motion dit goed voor elkaar.




Documents to Go

In de Documents to Go-suite kan men gebruik maken van Word-, Sheet- en Slideshow to Go van DataVis, waardoor het mogelijk wordt om .doc, .xls en .ppt-bestanden te bekijken. Op PowerPoint-bestanden na is het tevens mogelijk om nieuwe bestanden aan te maken.

Deze applicaties zijn vrij recht toe, recht aan. Makkelijk in gebruik en toch zijn de opties vrij groot. Het is overigens wel wat jammer dat de Slideshow-applicatie niet in staat is om zelf bestanden aan te maken en aan te passen.

BlackBerry Bridge

Door de PlayBook via Bluetooth aan te sluiten op een BlackBerry-smartphone met OS 5 of 6 middels BlackBerry Bridge komt er een hele nieuwe suite applicaties beschikbaar voor de tablet. Het gaat dan om applicaties voor berichten, de agenda, een memopad

De installatie van BlackBerry Bridge verloopt voorspoedig. Op het scherm wordt een QR-code weergegeven, deze moet vervolgens met de smartphone ingescand worden en de applicatie wordt vervolgens geïnstalleerd. Na de installatie verschijnt er een nieuw tabje met een aantal nieuwe applicaties op de tablet.

Hoe vervelend het ook is, vooralsnog zijn deze applicaties alleen beschikbaar voor eigenaren van BlackBerry-smartphones.

Het zijn mooie applicaties en vooral in de zakelijke wereld wil men deze applicaties ook echt wel gebruiken, maar het is natuurlijk wel achterlijk dat eigenaren van andere smartphones hier geen gebruik van kunnen maken. RIM heeft geen monopoliepositie op de markt en kan dit gewoon niet maken tegenover deze mensen. Gelukkig is er wel aangekondigd dat deze applicaties ook beschikbaar worden gesteld voor deze mensen, maar ze zouden er gewoon direct moeten zijn geweest.



Android-support en App World

De App World-applicatie zal je op het moment nog niet geweldig veel applicaties die geschikt zijn voor tablet-formaat opleveren. Om die reden heeft RIM beloofd dat er ondersteuning zal komen voor Android-applicaties. Bij de lancering van de PlayBook is deze ondersteuning er echter nog niet. Volgens RIM zijn er overigens ook nog duizenden applicaties in ontwikkeling bij ontwikkelaars. Applicaties kunnen overigens geschreven worden in Adobe AIR, HTML 5, Java of de eigen engine.