3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Chrome OS: online / offline en beveiliging

Uiteindelijk is het nieuwe besturingssysteem niet veel meer dan de Chrome-browser. Als je een nieuw tabblad opent, zie je de geïnstalleerde applicaties staan die eigenlijk niet meer zijn dan snelkoppelingen naar websites. Op dit moment zijn er nog bijna geen applicaties die ook werken als je geen toegang hebt tot het internet. De enige applicatie die standaard wel offline werkt is Scratchpad, een soort minuscuul kladblok.

Wel heeft Google offlineversies op het programma staan van veel van zijn apps, zoals Google Calender, Google Docs en Gmail. Deze offlineapplicaties zouden eigenlijk al beschikbaar moeten zijn bij de introductie van de Chromebooks, maar deze deadline heeft Google niet gehaald. Google heeft gezegd dat de offlinevarianten deze zomer nog zullen verschijnen. Momenteel worden deze intern en door enkele partners van Google getest.



Het bleek niet zo makkelijk om bijvoorbeeld een applicatie als Google Docs ook offline beschikbaar te maken. Wat Google Docs straks gaat doen, is alle Google Docs-documenten automatisch downloaden naar je Chromebook, zodat als je deze probeert te openen, wanneer je geen beschikking hebt over het internet, deze worden geopend in de offlinevariant. Je kan op die manier dan toch doorwerken aan je documenten, zodra je online komt, zullen alle wijzigingen die je hebt gemaakt worden gesynchroniseerd met de servers van Google Docs.

Hier zit echter ook meteen het probleem en de uitdaging voor Google. Het is namelijk mogelijk om met meerdere mensen tegelijk één document te bewerken. Als jij bijvoorbeeld het vliegtuig pakt van Amsterdam naar New York (acht uur vliegen) en vervolgens tijdens deze vlucht flink wat offlineaanpassingen doet aan een document, dan worden deze pas verwerkt zodra je weer aan de grond staat en verbinding hebt met het internet. Als je collega, secretaresse, klasgenoot of familielid in dezelfde periode ook dat document bewerkt, wordt de uitdaging voor Google om beide aanpassingen goed te verwerken in één document. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je collega een hele zin of alinea wist, terwijl jij deze juist hebt aangepast.

Na het synchroniseren moeten de documenten nog wel goed leesbaar zijn en kloppen. Google zal hier dus goed over na moeten denken en flink moeten testen wil dit ook goed werken. Hetzelfde geldt uiteraard voor presentaties en spreadsheets.



Alle Chrome Apps zijn voorlopig niet veel meer dan snelkoppelingen omdat de offlinemogelijkheden beperkt zijn met een Chromebook. Google zal waarschijnlijk zelf met zijn apps de meeste offlinemogelijkheden gaan bieden. Het is weliswaar mogelijk om data offline op te slaan op verschillende manieren maar het blijven uiteindelijk HTML5-apps in combinatie met JavaScript. In sommige gevallen zal er wellicht gebruik gemaakt worden van SVG. SVG staat voor Scalable Vector Graphics, deze taal bestaat sinds 2001 maar is tot op heden nog niet echt doorgebroken en kan nog niet rekenen op een grote en trouwe groep ontwikkelaars. Iets wat bijvoorbeeld bij Android in combinatie met Java toch wel anders lag.

Het onmogelijk maken van het lokaal installeren van applicaties heeft zowel voor- als nadelen. Zoals gezegd kan je zonder internet op dit moment eigenlijk niets met je Chromebooks en na de zomer vrij weinig behalve enkele Google Apps gebruiken. Het voordeel hiervan is echter dat een Chromebook ook niet gevoelig is voor malware, je zal dus ‘in principe’ nooit last hebben van virussen, Trojans, spyware, etc. We gebruiken hier de definitie ‘in principe’, omdat het gaat om software en je nooit weet hoe inventief cybercriminelen uiteindelijk zijn.

Het moet echter gezegd worden dat Google de veiligheid van Chrome OS zeer serieus heeft genomen. Het is onmogelijk om iets te installeren binnen het besturingssysteem, maar ook het aanpassen van het besturingssysteem zelf is onmogelijk. Google heeft een controle ingebouwd zodanig dat als er iets wordt gewijzigd in het besturingssysteem dit vrijwel direct wordt gedetecteerd en ongedaan wordt gemaakt. Het besturingssysteem is in staat om zichzelf te herstellen.

In theorie klinkt deze beveiliging enorm goed het is en blijft echter afwachten of dat in de praktijk ook zo is. Hiervoor zullen de Chromebooks eerst dermate populair gaan worden dat ook criminelen interesse krijgen in de systemen. Het zal dus nog wel even duren voordat Chrome OS op de proef wordt gesteld.