Printen in Chrome OS en andere tekortkomingen

Met de titel van deze pagina verklappen we eigenlijk al dat printen vanuit Chrome OS een tekortkoming is. Het is namelijk niet mogelijk om direct een printer te koppelen aan je Chromebook. Wel heeft Google een alternatief bedacht om te kunnen printen.

Je kan je Windows- of Mac-computer koppelen aan de Google Cloud Print Service. Gezien je Chromebook gekoppeld is aan je Google-account kan die gebruik maken van de Cloud Print Service. Zodra je vervolgens een printopdracht stuurt, wordt deze geüpload naar de cloudservers van Google. Deze communiceren vervolgens met je Windows-pc die de printopdracht zal downloaden en naar de printer zal sturen waarnaar het document uit je printer komt rollen. Het is nogal omslachtig en je hebt voorlopig dus altijd een Windows- of Mac-computer nodig om te kunnen printen. Het voordeel is wel dat je ook onderweg kan printen en zodra je thuiskomt de documenten kan vinden.

Ook heeft Google inmiddels HP bereid gevonden om Google Cloudprint te gaan ondersteunen. Je kunt straks nieuwe HP-printers koppelen aan Googles Cloud-printingdienst zodat er geen Windows- of Mac-computer meer tussen hoeft te zitten.

Waarin schiet Chrome OS nog meer te kort?

Helaas voor Google zijn we nog niet klaar met onze kritiek. We hebben namelijk nog meer te klagen. Eerder hebben we aangegeven dat het niet mogelijk is om iets te installeren op je Chromebook. Dat is ook zo, maar het is wel mogelijk om bestanden te downloaden en op te slaan op je Chromebook. Alles wat je kan downloaden, kan je opslaan op die 16 GB SSD-schijf, je kan het vervolgens echter niet verplaatsen of kopiëren. Wel kan je het verwijderen, van naam wijzigen of openen, indien dit wordt ondersteund.

Chrome beschikt over een heel summiere bestandsbeheerapplicatie, waar je eigenlijk niets mee kan. Het is onmogelijk om een bestand te verplaatsen naar een andere map of te kopiëren naar een USB-stick. Terwijl je een USB-stick wel kan benaderen via het bestandsbeheer.We hebben bijvoorbeeld screenshots gemaakt van de Chromebook om te tonen in deze review. Het is simpelweg onmogelijk om deze te kopiëren naar een USB-stick. We hebben de screenshots uiteindelijk geüpload naar Picasa, iets wat de Chromebook dan wel weer ondersteunt, om ze vervolgens daar weer te downloaden op onze Windows-computer. We hadden liever gezien dat we dit gewoon via bestandsbeheer konden kopiëren.

Recovery oftewel herstellen

Elk besturingssysteem moet over de mogelijkheid beschikken om hersteld te worden, zo ook Chrome OS. Stel dat je een Chromebook koopt en dit valt tegen (wat ons niet zou verbazen) en je wilt hem doorverkopen, dan is het toch wel prettig als je hem eerst helemaal leeg kan halen voordat je hem overhandigt aan de nieuwe eigenaar. Ook zou het kunnen gebeuren dat er bij het updaten van Chrome OS iets misgaat. Google heeft vast getracht dit te voorkomen, maar je weet nooit. Het blijft prettig als je het systeem opnieuw kan installeren.

Achter het rechterklepje zit een schakelaar om de Chromebook in developermodus te plaatsen. Dit lukt echter niet met een vinger, potlood of pen, dit kan alleen met een paperclip. Als je het systeem vervolgens opnieuw opstart, kan je op de spatiebalk drukken om het systeem te herstellen.

Tot onze grote verbazing moet je vervolgens echter een bestand downloaden van Google.com van ongeveer 300 MB. Deze dien je op een USB-stick te plaatsen en in de Chromebook te steken, pas dan kan het systeem volledig worden hersteld. Wij vinden dit een gemiste kans: die 300 MB had makkelijk op de Chromebook gepast, zodat je niet eerst iets hoeft te downloaden en zodat het systeem direct hersteld kan worden.Google had er ook voor kunnen kiezen om een kleine applicatie apart op de Chromebook te plaatsen die na het opgeven van het WiFi-wachtwoord kan communiceren met de Google-servers om de benodigde bestanden binnen te halen en zichzelf te herstellen. Voor Debian, een andere Linux-distributie, is een netwerk-cd beschikbaar van slechts 40 MB, waarnaar je het hele systeem opnieuw kan installeren.