Uiterlijk en gebruikservaring
Uiterlijk
De HTC Evo 3D is qua uiterlijk vrij verschillend ten opzichte van andere HTC-telefoons. We horen vaak klachten of juist complimenten over HTC’s smartphones. Er is hierbij echter een gemene deler, de telefoons lijken allen erg veel op elkaar. De één houdt echter juist van het uiterlijk van HTC-toestellen, de ander vindt het niet om aan te zien.
Wat je mening ook is, het uiterlijk van de Evo 3D kan een welkome afwisseling worden genoemd. Hoewel de verschillen niet wereldveranderend zijn, zijn er toch wel wat aanpassingen gedaan door HTC.

Aan de voorkant is hierbij het belangrijkste aspect dat de aanraakgevoelige knoppen onder het scherm van de Evo 3D heel anders ogen. Hoewel de iconen vrijwel gelijk zijn aan die van eerdere toestellen, staat er om alle iconen een cirkel heen, wat het geheel een heel ander uiterlijk geeft.
Verder is er op de voorkant natuurlijk het grote scherm te vinden. Dit scherm heeft een diameter van maar liefst 4,3 inch, wat voor een smartphone aan de grote kant is. Een groot schermoppervlak is tijdens het gebruik natuurlijk zeer prettig te noemen. Wanneer de telefoon opgeborgen moet worden is de grote omvang natuurlijk wat minder praktisch.

Boven het scherm bevindt zich een speaker voor tijdens het bellen. Aan de linkerkant van de speaker vindt men een groene notificatie-LED. Aan de rechterkant, echter áchter de grill van de speaker, zit nog een LED, welke rood oplicht wanneer het toestel opgeladen wordt.
Rechts van de speaker bevindt zich tevens een front-facing camera. Tijdens het gebruik merkten we op dat deze camera niet parallel staat aan de behuizing van de telefoon. Op zich niet zo’n probleem, aangezien de camera ook meer naar rechts is geplaatst, is een kleine draaihoek prima. Bij de Evo 3D blijkt deze draaihoek echter veel te groot te zijn, waardoor het toestel tijdens een video-conversatie niet midden voor de gebruiker gehouden kan worden, maar een stuk naar rechts moet worden verplaatst. Dat is natuurlijk niet handig.
De achterkant van de telefoon doet totaal niet denken aan een ontwerp van HTC, mits we het logo van het bedrijf eventjes wegdenken natuurlijk. De behuizing is wel opgebouwd uit het bekende plastic dat HTC al tijdenlang gebruikt. Er zit echter op driekwart van de achterkant een diagonaal reliëf, iets wat de HTC-toestellen normaal niet hebben.
In het midden van de achterkant van de 3D Evo zitten twee lenzen en even zoveel LED-flitsers. Deze flitsers zitten op een verhoging welke is afgezet met een brons-kleurig metaal. Er zijn twee lenzen zodat er 3D-foto’s gemaakt kunnen worden.


De bovenkant van de Evo 3D is voorzien van een 3,5 mm jackplug voor de meegeleverde headset, alsook een vrij brede aan/uit-knop. Aan de onderkant zijn geen aansluitingen geplaatst, maar is wel een kleine uitsparing gemaakt waarmee de achterkant van de telefoon kan worden verwijderd.
Aan de linker zijkant heeft HTC een volumeknop geplaatst, verder naar onderen vinden we een interessante schakelaar, waarmee de gebruiker kan schakelen tussen 2D- en 3D-mode wanneer de camera in gebruik is. Onder deze schakelaar zit ook nog een sluiterknop voor het maken van foto’s/video’s.

Aan de rechter zijkant is alleen een USB-poort geplaatst. Verder zijn er geen aansluitingen of knoppen te vinden aan deze zijde van het toestel.
Wanneer de achterkant van de Evo 3D wordt verwijderd, is te zien dat accu ongeveer de helft van de achterkant van het toestel inneemt. Ook is te zien dat de SIM-kaart niet geplaatst of verwijderd kan worden zonder dat de accu uit het toestel is gehaald. Ditzelfde geldt niet voor het MicroSD-slot waarin standaard al een kaartje van 8 GB geplaatst is.

Gebruikservaring
3D
Wat betreft het gebruik van de Evo 3D is natuurlijk het 3D-scherm het belangrijkste. Deze telefoon koop je immers primair voor deze feature. Het werd al duidelijk dat HTC veel meer rekent voor deze telefoon dan de concurrerende Optimus 3D van LG. Toegegeven, deze telefoon is qua specificaties iets minder goed bedeeld, maar het verschil is niet bijzonder groot. Uit mijn beoordeling van de Optimus 3D is op te maken dat er ruimte voor verbetering is. In het begin van dit artikel vroeg ik me al af of HTC hier op kan inspelen. Het antwoord blijkt echter een duidelijk ‘nee’ te zijn.
Om te beginnen is het 3D-scherm van de Evo 3D niet beter dan het scherm van de Optimus 3D. Sterker nog, het is zelfs slechter. De Optimus 3D geeft 3D-beelden niet spectaculair gedetailleerd weer, maar doet wel zijn werk. Ditzelfde kan van de Evo 3D niet gezegd worden. Tijdens het bekijken van een video of het spelen van een game voel ik constant de neiging om scheel te gaan kijken om het 3D-effect goed te kunnen ‘plaatsen’. Er vindt te allen tijde een soort ‘overlap’ plaats waardoor de gebruiker op een groot deel van het scherm niet diepte zal zien, maar slechts twee beelden die een stukje van elkaar af staan. Dit kan niet de bedoeling zijn. Het scherm van de Evo 3D presteert dus, ondanks een hogere resolutie en prijs, duidelijk minder goed.
Hier blijft het echter niet bij. LG is immers zo vriendelijk om een applicatie op de telefoon voor te installeren waarin alle 3D-features verzameld zijn. In deze applicatie vind je bijvoorbeeld een snelkoppling naar de camera, maar ook naar games, video’s en fotogalerijen, alles in 3D natuurlijk. HTC gaat er echter van uit dat de gebruiker dit allemaal zelf wel kan vinden en heeft geen equivalent van deze applicatie voorgeïnstalleerd. Verder zijn er in tegenstelling tot de Optimus 3D geen foto’s, video’s of games met 3D-ondersteuning te vinden op de Evo 3D. Dit maakt de Evo 3D op dit gebied toch een stuk minder compleet dan dat we hoopten.
![]() |
![]() |
Scherm
Hoewel het scherm in 3D-mode niet goed presteert, kan ditzelfde niet worden gesteld over de 2D-mode. Het scherm is niet zo helder en diep als een AMOLED-scherm, maar doet haar werk zeker goed.
Helaas is de coating van het scherm niet goed bestand tegen vingervlekken. Met enig tegenlicht zijn deze vingervlekken goed zichtbaar, wat je tijdens het gebruik natuurlijk niet wilt hebben.
Geluid
HTC heeft in tegenstelling tot LG met de Optimus 3D geen stereo-speakers op de telefoon geplaatst. Men moet het doen met een enkele speaker. Dit levert natuurlijk tijdens het afspelen van een audiofragment ook een minder goede ervaring op.
Belkwaliteit
Natuurlijk is een telefoon primair gemaakt om mee te bellen en dat willen we nog wel eens vergeten met alle features die de huidige toestellen met zich mee brengen. In een gesprek valt op te merken dat de geluidskwaliteit tijdens het bellen prima in orde is, zowel voor zender als ontvanger. De microfoon doet goed werk, maar hetzelfde geldt voor de speaker.
Batterij
Hoewel uit de specificaties ten eerste is af te leiden dat de batterij van de Evo 3D aanzienlijk groter is dan die van de Optimus 3D, is ook te zien dat de Evo 3D minder lang vooruit kan met één lading. Dit kan inderdaad bevestigd worden tijdens het gebruik van de Evo 3D. Waar de Optimus 3D veel langer dan een dag blijft werken op één lading, moet de Evo 3D na een dag normaal gebruik toch wel weer aan de lader om klaar te zijn voor de volgende dag. Het is nou eenmaal een vloek op de huidige smartphones welke veel kracht hebben, maar daar ook hun tol voor moeten eisen.