3min

Tags in dit artikel

, ,

Gebruik

De DiskStation Manager is in mijn ogen een goed stuk software. Hoewel de gebruiker zich in de browser bevindt, voelt het toch aardig aan alsof je gewoon met een desktop aan het werken bent, maar dat komt natuurlijk ook door het uiterlijk van de DSM-software.

In het scherm vindt men bovenin een soort taakbalk waarin geopende schermen worden gegroepeerd. Links in de taakbalk zit een menu waarmee de meest basale functies van DSM kunnen worden geraadpleegd. Op de desktop kan men verschillende iconen gebruiken om wat specifiekere functies te openen. Standaard staan er iconen waarmee de bestandsbrowser, het configuratiescherm, de DSM-help en de ‘Snel aan de slag’-applicatie te openen zijn. Wanneer daar behoefte aan is, is het ook mogelijk om andere functies op het bureaublad te zetten, simpelweg door deze iconen vanuit de menu’s op het bureaublad te slepen. Dat voelt aardig intuïtief en is natuurlijk ook wel makkelijker dan veel andere manieren die je je wellicht kan voorstellen.

In de DSM is in mijn ogen het Configuratiescherm veruit het belangrijkste. Vanuit dit scherm kan men verschillende functies van de NAS inschakelen of op een later moment weer uitschakelen. Denk hierbij dan bijvoorbeeld aan de Mediaserver (DLNA), iTunes-server, Audio Station, Photo Station of Download Station. Wanneer je een surveillancesysteem wil opzetten, kan je ook gebruikmaken van de surveillancefunctie Station waarbij een aantal IP-camera’s kunnen worden aangeroepen.

De menu’s zijn eenvoudig en makkelijk te begrijpen. In het geval van meerdere tabbladen kan je gewoon eerst rustig door alle tabbladen navigeren en de boel instellen om vervolgens pas akkoord te gaan met de ingestelde functies. In sommige gevallen is het dan namelijk zo dat de instellingen van andere tabbladen niet onthouden worden en dat is natuurlijk geen pretje. In het geval van de DiskStation DS712+ is dit gelukkig niet het geval.

Per functie kan de gebruiker overigens ook kiezen via welke LAN-poort de dataoverdracht moet verlopen. Zoals gezegd beschikt de DiskStation DS712+ over een tweetal LAN-poorten met een maximale bandbreedte van één Gigabit. Eén enkele poort is in sommige bedrijven inderdaad wellicht niet voldoende en daarom is deze functie ook wel zo fijn. Mocht je dus opmerken dat een bepaalde functie niet altijd vlekkeloos werkt, dan kan het helpen om een extra kabel in te pluggen (er wordt maar één kabel meegeleverd) en de functie te verhuizen naar de tweede netwerkpoort.

Media serveren via DLNA


We hebben de NAS voornamelijk gebruikt als mediaserver in combinatie met een PlayStation 3. Om die reden is de DiskStation DS712+ dan ook vooral met deze functie getest. We kunnen overigens niet minder dan dik tevreden zijn, aangezien we weinig mankementen hebben hoeven te signaleren.

Een video in 1080p kijken via het WiFi-signaal van de PS3 gaat bijvoorbeeld zonder één enkele hapering, iets wat we respectabel vinden aangezien dit zeker niet met elke NAS vanzelfsprekend is. Wel moeten we opmerken dat het terugspoelen van een mediabestand óók met deze NAS geen prettige ervaring blijkt.