2min

Tags in dit artikel

, ,

Uiterlijk & I/O-panel

Uiterlijk


MSI levert de laatste jaren consequent goed werk af wat betreft het ontwerp van de moederborden. Vaak lijken de moederborden wel aardig op elkaar, maar in dit geval is dit wat minder van toepassing omdat de X79-chipsets wat anders zijn dan dat we gewend zijn.

Dit komt onder anderen doordat de socket van de X79-chipset zo veel groter is dan gebruikelijk. De socket heeft de naam "LGA-2011" en het getal in deze naam geeft aan hoeveel contactpunten deze socket heeft. Maar liefst 2011 contactpunten zorgt nou eenmaal voor een flinke socket, dat mag duidelijk zijn.



Een andere opvallende eigenschap van de MSI X79A-GD65 is dat er maar liefst acht DDR3-sloten zijn, zodat de eigenaar van zo’n bordje maar liefst 128 GB aan werkgeheugen kan plaatsen, mocht dit gewenst zijn, maar dat zou dan voor vrij specifieke taken zijn.

Natuurlijk is dit moederbord volledig passief gekoeld, zoals we tegenwoordig gelukkig altijd zien. Dit komt doordat de processor steeds meer taken overneemt die eerder werden afgehandeld door bijvoorbeeld de North- en Southbridge. We vinden nu alleen een flink koelblok waarin zelfs een heatpipe in verwerkt is op de fase-regeling boven de socket en een tweede blok naast de PCI Express-poorten. De koelblokken zijn netjes vormgegeven en geven get moederbord een stijlvol uiterlijk.

Zoals al geconcludeerd levert MSI normaliter goed werk af wat betreft het uiterlijk van het moederbord en ook in dit geval blijkt deze vlieger wederom op te gaan. Het kleurgebruik is erg eenvoudig, doordat MSI alleen maar blauw heeft gebruikt, wat overigens prima is.



I/O-panel


Het I/O-panel biedt de gebruiker voornamelijk een flink aantal USB-poorten. In totaal zijn er maar liefst 10 USB-poorten. Persoonlijk zou ik niet weten waar je ál die USB-poorten voor nodig hebt, maar MSI is natuurlijk niet de enige fabrikant die zo veel mogelijk USB-poorten op je moederbord probeert te proppen. Eerlijk gezegd had ik liever gezien dat men wat meer variatie had aangebracht door bijvoorbeeld ook een eSata-poort in het ontwerp mee te nemen. Je hebt nu natuurlijk alsnog de beschikking over twee eSata-poorten middels het PCI-paneeltje dat toegevoegd is in de doos, maar ik heb liever poorten op het backpanel.

Het I/O-paneel biedt de gebruiker een achttal USB 2.0-poorten, twee USB 3.0-poorten, één PS/2-poort, één Firewire-poort en een LAN-poort. Voor het aansluiten van allerlei geluidsvoorzieningen heb je de beschikking over zes jack-plugs, een TOSLINK-aansluiting en natuurlijk ook een SPDIF/RCA-poort. Als laatste is er op het I/O-paneel een knopje verwerkt waarmee de BIOS van een reset kan worden voorzien.