4min

Gebruik

Besturingssysteem en HTC Sense 4


Bij aanschaf van de HTC One S beschik je direct over de nieuwste versie van Google’s mobiele besturingssysteem Android 4.0 (Ice Cream Sandwich). Net als bij de HTC One X en One V werkt ICS zeer goed. Van het ene tabblad naar het andere scrollen gaat snel en soepel, zonder enige vertraging.

De schil die HTC heeft ontworpen voor dit toestel, HTC Sense 4, ziet er eveneens strak en gelikt uit. Niet langer is het hoofdscherm volgestopt met vele, soms overbodige icoontjes. Hierdoor blijft er voldoende ruimte om het hoofdscherm te personaliseren. Mochten al je favoriete applicaties niet op het scherm passen, dan kun je deze toevoegen aan ‘Favoriet’. Uiteraard kan je ook zelf mapjes maken.


Schakelen tussen diverse applicaties gaat snel en eenvoudig. HTC voldoet ook aan de eis van Google dat er een toets aanwezig is waarmee je snel kan schakelen tussen de verschillende applicaties. De vergrote weergave van de geopende applicaties vind ik persoonlijk niet je van het, dit moet toch beter kunnen. Bij de HTC One V waren de afbeeldingen van de applicaties kleiner en kon je ze sluiten door horizontaal over het scherm te vegen. Als je van de ene applicatie naar de andere probeert te scrollen, schiet je je doel veelal voorbij.

Al met al geldt dat de combinatie van Android 4.0 en HTC Sense 4 garant staat voor een snelle en prettige gebruikservaring.

Scherm


De HTC One S heeft een 4.3 inch Super AMOLED scherm met een resolutie van 540 x 960 pixels (QHD). Ten opzichte van de HTC One V is het scherm een grote verbetering. Door de hogere resolutie is de kleurweergave beter en worden afbeeldingen en foto’s scherper weergegeven. Grootste verbeterpunt vind ik toch wel dat je ook buiten goed goed ziet wat er op je scherm staat, zelfs als de zon volop schijnt. Dat was toch wel een enorme misser bij de One V. Maar ja, het prijsverschil tussen beide toestellen moet hem natuurlijk ergens in zitten. Het scherm is een van die punten. Ook de responsiviteit van de One S is dik in orde.

Internet


De laadtijd van websites is zeer gering. Zodra je het adres van een webpagina hebt ingevoerd, is deze in no time geladen. Dat is te danken aan de krachtige 1.5 GHz Qualcomm-processor. Als de pagina eenmaal geladen is kun je vlot naar boven en beneden scrollen. Teksten vergroten en verkleinen kan door de multitouchfunctionaliteit of simpelweg tweemaal op het scherm te klikken. De Read- en Share-knop die boven in het scherm zijn terug te vinden zorgen ervoor dat mobiel internetten nog leuker en gemakkelijker wordt.

Het toestel is daarmee niet zo snel als de grote broer, de One X, welke over een quad-core processor beschikt, maar ook de One S is zeker niet traag te noemen.


Hitteproblemen


Er is echter één enorme misser waar ik de lezers op wil wijzen. Tijdens het surfen merkte ik dat het toestel erg warm werd, zowel aan de achterzijde als de zijkanten en het scherm. Daarvoor hoefde ik geen uren te surfen op internet: al na tien minuten tot een kwartiertje merkte ik een heel duidelijk verschil. Het toestel wordt een stuk warmer dan andere smartphones, wat in de toekomst een mogelijk probleem kan worden voor de levensduur van het product.

Diverse redactieleden heb ik laten voelen hoe warm de HTC One S werd na slechts 15 minuten internetten. Zij zijn het met mij eens dat dit toestel warmer wordt dan andere smartphones.

Voor een smartphone waar je zo’n 500 euro voor moet neerleggen mag je toch verwachten dat je langer dan een kwartier op kunt internetten, zonder het risico te lopen dat je het toestel beschadigt. Overigens merkte ik al dat het toestel behoorlijk opwarmde toen ik de benchmarks uitvoerde. Maar aangezien dat wel vaker voorkomt als ik dat doe, zocht ik er niet direct iets achter.

Ik heb vele smartphones in mijn handen gehad om te testen, maar de hitte die dit toestel produceerde heb ik nog nooit meegemaakt. Of dit kenmerkend is voor de HTC One S, is moeilijk te zeggen: om dat te kunnen vaststellen zouden we meerdere exemplaren moeten testen. Opvallend is het in ieder geval wel en om die reden mocht het niet ongenoemd blijven.

Muziek


Als je het toestel in de winkel koopt, krijg je een headset van het huismerk van HTC. Je kan het toestel dan ook prima als mp3-speler gebruiken, of lekker naar je favoriete nummers kunt luisteren op de internetradio.

Als je optimaal van je muziek wilt genieten, zul je echter over moeten gaan tot de aanschaf van een Beats Audio by Dr. Dre headset. Doordat de One-reeks is voorzien van Beats Audio, zorgt de combinatie met deze oordopjes ervoor dat zowel de hoge als de lage tonen uitstekend klinken. Vroeger leverde HTC deze headset gratis bij de Sensation XE en XL, maar uit kostenoverweging besloot het bedrijf om deze voortaan weg te laten. Erg jammer, want een headsetje van dit merk kost al gauw 100 euro.


Applicaties


HTC heeft twee applicaties toegevoegd die noemenswaardig zijn. Allereerst Dropbox. HTC is een samenwerkingsverband aangegaan met de aanbieder van digitale opslagruimte en heeft geregeld dat gebruikers twee jaar lang gratis de beschikking krijgen over een account van 25 GB. Na deze periode zullen zij wel gewoon voor deze dienst moeten betalen als ze daarvan gebruik willen blijven maken. Mocht je onvoldoende ruimte hebben aan 16 GB, dan is Dropbox een mooie aanvulling voor al je favoriete foto’s, video’s en muzieknummers.

Naast Dropbox heeft HTC de muziekwinkel 7digital toegevoegd. Met deze applicatie kun je zowel losse nummers als complete muziekalbums kopen. Tevens kun je hiermee naar je favoriete radiostations luisteren. Uiteraard kan je ook je eigen favoriete muziek app installeren, zoals bijvoorbeeld Spotify.