3min

Tags in dit artikel

, , ,

Inhoud, uiterlijk en bouwkwaliteit

Inhoud


In de stijlvolle zwarte doos van de XPS 15 zal je naast de laptop en acculader ook een bundeltje met boekjes terugvinden. Dell levert bij de XPS 15 een optisch schijfje met drivers. Voor het herinstalleren van het systeem kan je gebruik maken van de herstelpartitie van het systeem.


Uiterlijk


De XPS-reeks heeft een heel eigen uiterlijk, maar het is duidelijk te zien dat Dell zich wel heeft laten inspireren door de concurrentie. Toch vind ik dat Dell eveneens veel moeite heeft gedaan om een eigen draai aan het ontwerp te geven, bijvoorbeeld met behulp van de siliconenlagen op de boven- en onderkant van het systeemgedeelte van de laptop.

De behuizing van de XPS 15 is gemaakt van aluminnium en op sommige plaatsen voorzien van een siliconenlaag. Het gebruik van deze siliconenlaag is een interessante toevoeging van Dell. Je ziet het immers niet vaak, maar de vraag is eigenlijk waarom dat zo is. Het rubber dat bovenop het systeemgedeelte van de XPS 15 is gemonteerd zorgt er bijvoorbeeld voor dat je handen minder in contact staan met de hitte die het apparaat produceert, daarnaast voelt het ook prettiger en zachter aan dan metaal of plastic. Het rubber geeft je handen eveneens meer grip wat, in sommige gevallen prettig is, in sommige gevallen echter juist weer niet. Opvallend is dat ook het touchpad uitgevoerd is in rubber.



Aan de voorkant van de ultrabook vind je de enige statusindicator, welke is bedoeld om de accu- en systeemstatus aan te geven. Als de laptop aanstaat is de achterliggende LED wit, als de accu opgeladen wordt is deze oranje. Wanneer de slaapstand is ingeschakeld, licht de LED wit op.

Ook onderop de XPS 15 heeft Dell wat interessante dingen gedaan. Niet alleen de rubberen onderkant is opnieuw een opvallende keuze, verder zijn er ook geen stickers direct in het zicht. De Windows-licentiesticker vind je bijvoorbeeld onder het metalen plaatje in het midden van de behuizing. Ook is er een batterij-indicator ingebouwd. Deze is makkelijk te missen. Middels een klein knopje lichten er maximaal vijf LED’s op om de status van de accu te visualiseren.

De deksel van de XPS 15 heeft vrij scherpe randen. Dit ziet er stijlvol uit, maar het voelt niet altijd even prettig aan wanneer je het scherm dicht wilt klappen. Gelukkig heeft Dell deze ontwerpkeuze niet doorgevoerd in het gedeelte waar je armen op rusten tijdens het gebruik van de XPS 15. Hier zijn de randen namelijk voorzien van een extra hoek van 45 graden. Als Dell deze randen net zo scherp had gehouden als bij de deksel, zou dat ongetwijfeld irritaties aan je polsen opwekken.


Bouwkwaliteit


De Dell XPS 15 voelt zeer stevig aan. Het scherm geeft bijvoorbeeld niet veel mee als je het probeert te buigen. Toch ontstaan er golven op het paneel als je met je handen tegen de achterkant drukt. Natuurlijk is het best logisch dat dit niet verstandig is, maar ik zou persoonlijk in ieder geval geen zware boeken op de XPS 15 leggen.

Het scharnier voelt lekker stroef en stevig aan. Dit geldt ook voor het onderste gedeelte van de behuizing, wat bij uitgevoerde druk vrijwel niets meegeeft. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je met je vingers drukt op de ruimte rondom het toetsenbord.

De XPS 15 oogt dankzij het gebruik van de siliconenlaag zeer goed afgewerkt en lijkt wel tegen een stootje te kunnen. Ook het scherm wordt goed beschermd, er zit namelijk een GorillaGlass-laag over het HD WLED-paneel. Op deze manier blijft het scherm optimaal beschermd tegen krassen.