4min

Hardware

Uiteraard staan we even stil bij de binnenkant van de Synology NAS’en. Behalve de gebruikte RAID-controller, heeft ook de ingebouwde CPU invloed op de snelheid van de NAS en de software die op de NAS draait. Synology heeft gekozen voor een stevige Intel Atom-processor die ook veel gebruikt wordt in netbooks. Deze chips zijn in het assortiment van Intel de meest energiezuinige, iets wat uiteraard ook van belang is bij een NAS, zeker wanneer er meerdere opgesteld staan.

Beide NAS’en worden aangedreven door een Intel Atom D2700-processor, dit is een dual-core chip draaiende op 2,13 GHz, met ingebouwde CPU en GPU. De processor wordt in zijn werk ondersteund door 1GB aan RAM-geheugen. Deze combinatie biedt meer dan voldoende kracht om de NAS’en te voorzien van rekenkracht en om de software soepel te laten draaien. Ook biedt Synology derde partijen de mogelijkheid om apps te maken die kunnen draaien op een Synology NAS, deze apps zullen dankbaar gebruik maken van deze rekenkracht.


Als we verder kijken naar de hardware van deze twee modellen, dan zien we dat beide systemen beschikken over twee LAN-poorten, met de mogelijkheid tot port-aggregation. Hiermee kunnen twee netwerkaansluitingen worden gecombineerd tot één. Verder beschikken beide NAS’en over twee USB 3.0- en vier USB 2.0-poorten en ook nog eens twee eSata-aansluitingen. Er kan dus ook nog behoorlijk wat extern worden aangesloten aan deze Synology NAS’en. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld een printer, maar natuurlijk meer aan externe opslag, om snel back-ups van de NAS te kunnen maken. Dit kan via USB 3.0, 2.0 en via e-SATA.

Synology biedt echter ook een uitbreidingsmodule aan, in de vorm van een behuizing: De DS510 (inmiddels vervangen door de DS513). Dit is een behuizing waar vijf harde schijven in kunnen, welke kunnen worden gekoppeld via een eSata-aansluiting. In totaal kunnen er maximaal twee uitbreidingsunits worden gekoppeld met de DS1512+ en de DS1812+. In totaal kunnen hierdoor dus respectievelijk vijftien en achttien harde schijf-slots worden gecreëerd.


Productiefout

Helaas ook wat minder goed nieuws over de Synology DS1512+ en de DS1812+. De eerste modellen die zijn uitgeleverd beschikten over slechte flashgeheugenchips. Het duurde even voordat Synology wist wat er precies aan de hand was, maar inmiddels heeft het bedrijf netjes toegegeven dat er ongeveer 480 exemplaren zijn verscheept met deze slechts chips. Het merendeel van deze units zijn inmiddels al vervangen, maar er zijn er nog een aantal wereldwijd in omloop. Mocht je overgaan tot de aanschaf van één van deze modellen en het blijkt te gaan om een model met slechte geheugenchips dan zal Synology deze kosteloos vervangen.

Het gevolg van de slechte geheugenchips is dat de NAS op een gegeven moment niet meer functioneert. De NAS reageert helemaal nergens meer op en het blauwe lampje voorop de behuizing zal blijven knipperen. Ook Techzine heeft ervaring opgedaan met een defect exemplaar, tijdens het testen ging bij ons een DS1812+ kapot door hetzelfde probleem, bij Synology op het forum inmiddels omgedoopt tot BBOD, Blue Blink of Death.

Techzine is van mening dat elke fabrikant wel eens tegen een probleem aan kan lopen met een slechte batch van componenten of chips. Het is natuurlijk wel beter als dat niet gebeurt en het probleem voor de verzending wordt waargenomen in een testprocedure. Aan de andere kant heeft Synology eerlijk toegegeven dat er een lading is verscheept waarin achteraf slechte geheugenchips bleken te zitten, het bedrijf heeft aangegeven dat deze units gewoon omgeruild kunnen worden. Wat ons betreft is dit de beste manier om deze situatie aan te pakken.

Uiterlijk

Voor de mensen die de NAS op een plek willen neerzetten waar die ook in het zicht staat, is het wellicht handig om te weten hoe de NAS’en er uitziet. In principe zijn de DS1512+ en de DS1812+ identiek qua uiterlijk, het enige verschil is dat de DS1812+ in totaal 3 harde schijf bays meer heeft en daardoor breder is.

De behuizing is gemaakt van zwart metaal en de NAS ziet er uit als een echte server. Geen poespas, gewoon simpel en doeltreffend. De behuizing bestaat uit een stevig frame met een dunne zwarte metalen kap. Aan de voorkant vinden we, afhankelijk van het model, vijf of acht bays terug om de harde schijven in te doen. Deze zijn allemaal hot-swappable, wat betekent dat je schijven kan wisselen als de NAS gewoon aan staat. Uiteraard niet allemaal tegelijk, dan komt de RAID-configuratie in problemen.


In de bays is per harde schijf een status lampje aanwezig, boven de bays vinden we lampjes terug voor de status van de NAS, LAN-poort 1, LAN-poort 2, een alert lampje en tot slot een stand-by lampje dat blauw is gekleurd en hoort te branden. Als die knippert, is de NAS niet beschikbaar,

Aan de achterzijde van de NAS zijn alle USB 3.0-, USB 2.0- en eSata-poorten te vinden, alsook twee of drie ventilators om de NAS te koelen, wederom afhankelijk van het model.