2min

Bouwkwaliteit en hardware

Bouwkwaliteit


Op de vorige pagina heb ik al kort aangehaald dat Samsung vooralsnog vrijwel exclusief gebruik maakt van plastic voor de behuizing van zijn apparaten. Dat is ook bij de Galaxy Note 8.0 het geval. Het zorgt er natuurlijk voor dat Samsung de tablet een stukje goedkoper kan produceren dan bijvoorbeeld Apple kan met de iPad mini. De degelijkheid van het product komt wel in het geding en dat is iets waar de consument rekening mee moet houden.

Druk je bijvoorbeeld met een beetje kracht op het scherm, dan zie je daaronder een kring ontstaan omdat de bescherming op de onderliggende display drukt. Dat moet je niet te vaak doen, het is immers slecht voor het scherm omdat je pixels op deze manier kapot kan maken. Ook wanneer je probeert om de Galaxy Note 8.0 te buigen ontstaan er op verschillende plaatsen vlekken op het scherm. Een kwalijke zaak, het spreekt niet voor de robuustheid van het product, de behuizing is gewoon niet stevig genoeg.

De Galaxy Note 8.0 is voorzien van verschillende knoppen, deze zitten stevig in de behuizing verwerkt. Ook het klepje van de micro SD-poort voelt stevig aan, al ben ik zelf niet zo’n fan van de constructie ervan. In de behuizing zitten verder geen gapende naden. Op het materiaalgebruik na is de Galaxy Note 8.0 dus een nette tablet, qua afwerking.


Hardware


Samsung heeft de Galaxy Note 8.0 uitgerust met de eigen Exynos 4412-chipset. Deze chipset bestaat onder andere uit een quad-core processor bestaande uit Cortex A9-rekenkernen. Het grafische werk wordt afgehandeld door een Mali-400MP GPU van ARM.

Het werkgeheugen is met 2GB relatief groot. De concurrerende tablets, op de eerste pagina van dit artikel genoemd, beschikken allen over slechts 512MB tot 1GB werkgeheugen. In dit opzicht neemt Samsung dus afstand.

Het TFT-scherm van de Galaxy Note 8.0 heeft een resolutie van 800 bij 1280 pixels. Dat resulteert in een pixeldichtheid van 189 pixels per inch. Dat is in dit tijdperk aan de lage kant, maar er zijn momenteel nog geen tablets met een hoge resolutie op dit schermformaat. De Galaxy Tab 2, iPad mini en Nexus 7 hebben respectievelijk een pixeldichtheid van 170, 162 en 216 pixels per inch, waarbij de Nexus 7 in dit opzicht dus duidelijk de beste tablet is.

Mocht je foto’s willen nemen met je tablet, dan heeft Samsung voorzien in een 5 megapixel-camera aan de achterkant. Daarmee schiet je ook video’s in 720p-formaat. De camera aan de voorkant heeft een resolutie van 1,3 megapixel.

De accu heeft een capaciteit van 4.600 mAh. Dat is in vergelijking met de concurrentie de hoogste capaciteit. De verschillen zijn echter vrij klein, afgezien van de Galaxy Tab 2, welke een capaciteit van 4.000 mAh heeft. Natuurlijk zegt de capaciteit niet alles over de accuduur van het apparaat, maar verderop in dit artikel volgt een accutest waarbij de accuduur beter in beeld wordt gebracht.