2min

Introductie

Sony heeft zich de afgelopen tijd flink geprofileerd op de smartphonemarkt. We zagen in dit jaar al veel smartphones op de redactie passeren voor een recensie en voorlopig lijkt het Japanse merk de smaak wel goed te pakken te hebben. Tijdens de aanstaande IFA-beurs in Berlijn wordt waarschijnlijk een nieuw topmodel aangekondigd, dat de Xperia Z (review) zal opvolgen.

Voor die tijd gaan we echter eerst nog aan de slag met een variant van diezelfde Xperia Z. De Sony Xperia ZR is kleiner dan het huidige topmodel, maar wel dikker. Net als de Xperia Z is deze smartphone in hoge mate bestand tegen stof- en waterschade. De Xperia ZR heeft ten opzichte van het topmodel echter nog een trucje achter de hand, dankzij een hogere IP-certificering. Dat betekent dat de Xperia ZR nog beter bestand is tegen water, het doet Sony ertoe bewegen om te stellen dat dit je ideale zwempartner is. Verderop in dit artikel meer daarover.

De Xperia Z en ZR naast elkaar

Qua overige hardware doet de Xperia ZR in weinig opzichten onder voor de Xperia Z. De Xperia ZR is kleiner en dat resulteert ook in een kleiner scherm. Sony heeft ervoor gekozen om geen Full HD-scherm in te bouwen, wat dit betreft zet de Xperia ZR dus een stapje terug. De interne opslagcapaciteit is bovendien gehalveerd naar 8GB. Andere zaken zoals werkgeheugen, processor en GPU zijn grotendeels gelijk gebleven. Sony presenteert de Xperia ZR niet als een mini-variant van het vlaggenschip, maar zo zou je deze smartphone wel een beetje kunnen zien.


Sony heeft de Xperia ZR een adviesprijs van 499 euro gegeven, via de prijsvergelijker van Techzine kan je de smartphone al met een prijs rond de 475 euro vinden. Daarmee is de Xperia ZR zeker geen goedkoop toestel, aan de hand van deze review zal moeten blijken of deze smartphone toch waar biedt voor die prijs.

In de onderstaande tabel vind je smartphones die qua prijs en specificaties concurreren met de Xperia ZR. Van deze toestellen zijn de Samsung Galaxy S4 Active en de Sony Xperia Z eveneens waterdichte apparaten.

Model Prijs
HTC One mini 430 euro
Nokia Lumia 925 445 euro
Samsung Galaxy S III (review) 445 euro
BlackBerry Z10 (review) 455 euro
Sony Xperia Z (review) 500 euro
Apple iPhone 4S (review) 510 euro
Samsung Galaxy S4 (review) 515 euro
BlackBerry Q10 (review) 520 euro
Samsung Galaxy S4 Active 535 euro

Het mag duidelijk zijn dat de Sony Xperia ZR aardig wat concurrentie heeft. Veel mensen kiezen tegenwoordig niet meer voor het allernieuwste danwel allerduurste model, maar nemen een stapje terug. De crisis is nog steeds voelbaar en bovendien is de kwaliteit in dit segment de afgelopen jaren ontzettend omhoog gegaan.